Kunstcafé museum Het Valkhof

Als je niet kunt zien, ervaar je kunst dan minder? Integendeel. Daarover spreekt Piet Devos in het Valkhof Kunstcafé op vrijdag 2 maart. Maar ook hoor je over ‘The making of Maria’, de topexpositie over Maria van Gelre die in oktober opent, en staan de spotlights op opmerkelijke initiatieven in de Nijmeegse kunst- en cultuurwereld.

Beperkingen zijn altijd een bron geweest voor creativiteit. Niet alleen voor het scheppingsproces, maar ook voor de beleving van kunst. De Belgische Piet Devos – schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper – maakte er studie van en schreef er vele publicaties over. Zelf raakte hij op 5-jarige leeftijd blind door een netvliesaandoening. ‘Mijn gehoor is mijn uitzicht’, is een van zijn uitspraken. Zijn lezing draagt de naam ‘Blindheid als toverspiegel: over de niet-ziende beleving van beeldende kunst’.

Over ’The making of Maria’ vertelt Yvette Driever, conservator van Museum het Valkhof. Zij doet uit de doeken wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van de toptentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’, die samen met de Radboud Universiteit wordt georganiseerd. Ze vertelt ook wat er allemaal voor bijzondere objecten zijn te zien, naast de fameuze middeleeuwse gebedenboeken van Maria van Gelre, de puissant rijke hertogin en kunstverzamelares.

Stadstekenares Elske Berndes klimt op het podium, en daarna is het tijd voor ‘Uit het Hart’. Daarin staat de microfoon open voor iedereen die in 1 minuut iets willen vertellen over initiatieven op het gebied van kunst en cultuur in en om Nijmegen. Tot slot is er een mini-voorstelling van ‘Moving Futures’, het dansfestival voor aanstormend choreografietalent, dat van 1 tot 3 maart plaatsvindt in Lux (www.lux-nijmegen.nl/podium).

Nieuwe Kunstcafé cyclus 2018: concept slaat aan
Het Valkhof Kunstcafé – een initiatief van de Vrienden én Museum Het Valkhof – werd in 2017 zo’n succes, dat het in 2018 wordt voorgezet. Babette Degraeve, presentator van het Kunstcafé en een van de samenstellers van het programma: ‘Het Kunstcafé is supersnel uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek rond kunst en cultuur in Nijmegen, met presentaties over actuele beeldende kunst in een informele sfeer. ‘Een groot en nieuwsgierig publiek komt er op af. Zo hadden wij het ook voor ogen. We kiezen bewust sprekers die je intenser naar kunst laten kijken, je blik openen. Die focus slaat aan’.

In 2018 komt er 3 keer een Kunstcafé: op vrijdag 2 maart, 15 juni en 5 oktober, steeds op de galerij van het museum. Drie hoofsprekers zijn al gecontracteerd: Piet Devos, fotografe Lieve Blancquaert en meesterkijker Hans Aarsman (Aarsman: De Volkskrant Collectie). Maar ook tientallen andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren.

Het Kunstcafé – op de galerij van Museum Het Valkhof – begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Einde programma: 19.00 uur.

Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl

Foto: Hoofdgast Pieter Devos.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.