Koninklijke onderscheiding voor John Ekkerink

De heer dr. J.L.P. Ekkerink (62) ontving op 15 mei 2018 de versierselen behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als GZ-psycholoog bij Stichting De Waalboog.

De heer Ekkerink is sinds 1982 werkzaam als gezondheidspsycholoog bij Stichting de Waalboog. Samen met cliënten en familie werkt hij samen aan het handhaven en verbeteren van de levenskwaliteit. De heer Ekkerink denkt en kijkt op vele terreinen mee hoe zaken beter geregeld kunnen worden waarbij het belang van bewoners niet uit het oog verloren wordt. Al in een vroeg stadium voerde hij het belevingsgericht werken in waarbij de mens achter de dementie belangrijk is. Naast zijn werkzaamheden promoveerde de heer Ekkerink op het onderwerp ‘het beloop van dementie bij ouderen in het verpleeghuis’. Door toedoen van de heer Ekkerink worden de vier fasen van dementie tegenwoordig niet meer vergeten: bedreigde-ik, verdwaalde-ik, verborgen-ik en verzonken-ik.

De heer Ekkerink is sinds 2009 praktijkopleider voor psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog, voor hen heeft hij ook lesmateriaal ontwikkeld en leert hen kijken naar wat kwetsbare ouderen zeggen bij het naar voren brengen van hun klachten. Met een collega heeft hij het kwartetspel ‘DE-MENS-ZIE(N)’ gemaakt, doel van het spel is om (klein)kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de leefwereld van een familielid die dementerend is.

36 Jaar geleden richtte de heer Ekkerink de cabaretgroep ‘Schaamrood’ op, tweejaarlijks zijn er twee voorstellingsavonden over dementie en alles wat daarbij komt kijken. Met deze voorstellingen vindt verbinding plaats tussen alle personen die met dementie te maken hebben – van dementerenden tot management. De heer Ekkerink zorgt voor teksten, liedjes, grappen, financiering, regie en zet zelf ook nog diverse ‘typetjes’ neer. Deze voorstellingen zijn altijd druk bezocht.

Momenteel schrijft de heer Ekkerink aan een boek met talloze citaten die door dementerenden over hun ziekte aan hem verteld zijn of verhalen van hen waardoor er een andere kijk op hun belevingswereld ontstaat.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.