Koninklijke onderscheiding voor Gerhard Halmanns

De heer G. Halmanns (65) ontving op 12 april 2018 de versierselen behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de samenwerking tussen het Kandinsky College Nijmegen en het Lise-Meitner-Gymnasium te Geldern, Duitsland.

De heer Halmanns is docent Nederlands, Duits en Geschiedenis aan het Lise-Meitner-Gymnasium (LMG) in Geldern. Sinds 1980 is hij mede-initiator en organisator van diverse projecten binnen de nu 50-jarige samenwerking van Lise-Meitner-Gymnasium met het Kandinsky College. Hij heeft het ‘tandemproject’ ingevoerd waarbij leerlingen van beide scholen in elkaars taal opdrachten en activiteiten uitvoeren. De leerlingen hebben tweetalige uitgaven gemaakt van ‘Grensverhalen – Grenzgeschichten’ en ‘Mijn geheime tip – Mein Geheimtipp’.

Daarnaast verzorgt de heer Halmanns Duitse vertalingen –ondertitelingen bij de Nederlandse serie ‘de Ridders van Gelre’, hierover maakt hij ook een tweetalig stripboek. Hij doet dit alles vanuit de overtuiging dat door een beter onderling begrip ook een betere wereld ontstaat. Aan zijn leerlingen verduidelijkt hij dit met de volgende metafoor “een wond heelt het eerste aan de rand’.

Naast zijn activiteiten als docent is de heer Halmanns voorzitter van de Historischer Verein für Geldern und Umgegend. Hij is betrokken bij grensoverschrijdende activiteiten zoals excursies, tv-rapportages, tentoonstellingen, congressen. Het tweejaarlijks symposium ‘Gelderntag’ voor de zes grootste Nederlandse en Duitse historische verenigingen uit het voormalige hertogdom Gelre. De heer Halmanns is tevens betrokken bij de realisatie van grensoverschrijdende studie als lid van het comité Niederrhein Akademie Academie Nederrijn (NAAN).
Als bestuurslid van de stichting Schloss Dyck in Jeuchen (Duitsland) is hij betrokken bij onderzoeken naar grensoverschrijdende cultuur en geschiedenis van de regio Rijn Maas en Waal.

Burgemeester Bruls reikte de Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Halmanns op 12 april 2018 om ± 16.15 uur in het Kandinsky college, Malderburchtstraat 11 te Nijmegen tijdens de viering van de 50-jarige samenwerking tussen het Kandinsky college en het Lise-Meitner-Gymnasium.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.