Komend weekend Romeinenfestival 2014

Van 24 mei tot en met 1 juni 2014 vindt voor de eerste maal een nationale Romeinenweek plaats in Nederland. Tientallen organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, historische verenigingen, overheden, bedrijven en media, organiseren een week lang activiteiten voor een breed publiek. De Romeinenweek wordt spectaculair afgesloten op 31 mei en 1 juni met het Romeinenfestival in Nijmegen.

Romeinenweek
Een week lang staat Nederland in het teken van Romeinse geschiedenis en erfgoed. Tientallen organisaties verspreid over het land bieden bijzondere en verrassende activiteiten aan voor jong en oud. Bezoekers kunnen genieten van tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen, kinderactiviteiten, workshops, wandelingen, vaartochten, proeverijen en nog veel meer.

Speciale aandacht is er voor de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee naar Millingen aan de Rijn. Veel activiteiten in de Romeinenweek concentreren zich langs de Limes en geven de oude grens nieuw elan.

Op 24 mei wordt de Romeinenweek geopend met een dag vol Romeinse activiteiten in Park Matilo in Leiden. Gerenommeerde archeologen en historici geven de hele week verspreid langs de limes wandellezingen. Op 28 mei is er een kinderworkshop archeologie in het Centraal Museum en op 31 mei kunnen bezoekers meevaren op een echt Romeins schip in Woerden. Romeinen, Germanen en gladiatoren zijn in levende lijve te zien tijdens het Romeinenweekend op 24 en 25 mei in het Archeon en Museum Het Valkhof in Nijmegen vertelt bezoekers over misdaad bij de Romeinen in de tentoonstelling Plaats Delict. Speciaal voor basisscholieren en de jeugd is er daarnaast ook de spannende Romeinenchallenge. Kijk voor het volledige activiteitenoverzicht en alle deelnemers op www.romeinenweek.nl.

ROMEINENFESTIVAL
Voor de grootse en feestelijke afsluiting van de Romeinenweek kan iedereen op 31 mei en 1 juni terecht op het Romeinenfestival op het Kops Plateau in Nijmegen. Waar eens duizenden Romeinse soldaten en ruiters gelegerd waren, is te ervaren hoe het er 2000 jaar geleden op deze plek aan toe ging. Het belooft een spektakel te worden met onder andere Romeinse kampementen, vernieuwende shows, een belevingsveld met workshops, kinderplein en een thematisch lezingenprogramma.
Het thema van het Romeinenfestival is ‘Proef de Oudheid’. Dit zien bezoekers terug in alle activiteiten en de vele culinaire demonstraties, workshops en op de markt. Kijk voor het volledige programma en het boeken van online tickets op www.romeinenfestival.nl.

Organisatie
Het Romeinenfestival en de Romeinenweek worden georganiseerd door RomeinenNU. De Romeinenweek wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Romeinse Limes Nederland. RomeinenNU zet zich in voor de promotie van Romeinse geschiedenis in Nederland. Romeinse Limes Nederland doet dat speciaal voor de Romeinse Limes in Nederland als opmaat naar de nominatie van de Romeinse Limes als Unesco Werelderfgoed. Het Romeinenfestival wordt mede georganiseerd door AWN en ADC Archeoprojecten. We zijn te gast op het Kops Plateau bij Stichting Margraff.

De Romeinenweek wordt financieel ondersteund door de Nederlandse Limessamenwerking, een samenwerking tussen provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Romeinenfestival dankt zijn bestaan aan de Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds en Rabobank Rijk van Nijmegen.

Bron: www.agendanijmegen.nl

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.