Junimaand is fietsmaand

Deze maand zijn Nijmegen en Arnhem het fietscentrum van de wereld. Dan zijn de steden gastheer voor het wereldfietscongres Velo-city 2017, dat op 13 juni officieel wordt geopend door Koning Willem-Alexander. Naast het inhoudelijke programma zijn er tussen 9 en 25 juni allerlei leuke fietsactiviteiten voor inwoners van de regio. Van een filmfestival, exposities, een fietsparade dwars door Nijmegen tot een crossbaan op het Mariënburgplein.

In Nijmegen kunnen inwoners naar de volgende activiteiten:

9 t/m 15 juni – Focus Arnhem – LUX Nijmegen
Velo-city Film Festival – documentaires en (korte) films over de fiets
Ter ere van Velo-City hebben Focus Filmtheater in Arnhem en Arthouse LUX in Nijmegen een speciaal filmprogramma samengesteld. Zo is er, in aanwezigheid van de makers, de première van de documentaire Why We Cycle, een speciale vertoning in de openlucht in Park Sonsbeek. Ook is in Focus op zondag 11 juni de première van Demarrage, een ‘coming of the last age’-film over een fietsvriendengroep van acht mannen in de leeftijd van 65 tot 80. Verder zijn er klassiekers en meer recente films te bewonderen. Voor het volledige festivalprogramma en titels kijk op: www.focusarnhem.nl en www.lux-nijmegen.nl.

9 t/m 25 juni – Mariënburgplein Nijmegen
Velo-city Junior – expo, crossbaan en workshop bike-art
Fietsen is vrijheid, en dat vinden de Nijmeegse jongeren ook. Met Velo-city Junior laten scholen van 9 t/m 25 juni zien waarom Nijmegen een echte fietsstad is en Nederland een waar fietsland. Met een expositie van diverse fietsprojecten in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) en op woensdag 14 juni een echte fietscrossbaan (pumptrack) en een workshop bike-art op het Mariënburgplein. Expositie: Mariënburgkapel, vrijdag 9 t/m zondag 25 juni 2017 van 11.00-17.00 uur. Pumptrack: Mariënburgplein, woensdag 14 juni 2017 van 14.00-17.00 uur. Gratis entree

Maandag 12 juni – 20:30 – 22:00 – Fuzz Coffee
Fietsvlogger deelt avonturen
Avontuurlijk en vernieuwend: dat is fietsvlogger Jesse van Hulst. Op 12 juni neemt hij je aan de hand van persoonlijke verhalen in een interactieve lezing mee in het onderwerp cyclo-geografie. Letterlijk: het beschrijven van de wereld van de fiets of zelfs het begrijpen van de wereld van de fiets. Door zijn tijd als fietsambassadeur voor Taiwan en zijn recente cyclo-geografische onderzoek vanaf de Ierse grens, presenteert Jesse een nieuw perspectief op fietsen.

Woensdag 14 juni 13.30 – 18.00 uur- De Vereeniging Nijmegen
Achter de schermen bij Velo-city
Nieuwsgierig naar Velo-city? Op woensdagmiddag opent de Velo-city haar deuren eenmalig voor het publiek. Bezoekers mogen gratis naar binnen om de Velo-city beurs te bezoeken en de laatste ontwikkelingen in de fietswereld te bekijken. Kom langs voor een kijkje in de wereld die fietsen heet!

Donderdag 15 juni 18.30 – 00.00 uur – Nijmegen
De Fiets Parade, één groot rijdend feest!
Op donderdagavond 15 juni is het vanaf 18.30 uur één groot rijdend feest door Nijmegen. Dan vindt De Fiets Parade plaats: een grote, bonte fietsoptocht dwars door de stad voor iedereen die van fietsen houdt. De parade start vanaf de Wedren, gaat via De Goffert naar het Dutch Bicycle Centre (bij de Honig) om daar direct, of na nog een extra rondje Nijmegen Noord, te eindigen bij het gezellige Fiets Parade Feest. Hier kunnen de fietsers even afkoelen op het terras, aanhaken bij activiteiten, zoals de Goldsprint (een virtuele 250 meter sprint tussen twee fietsen op rolletjes), winkels bezoeken en genieten van muziek. Deelnemers die hun fiets versieren, maken na aanmelding bij de Pimp-je-fietsstand kans op leuke prijzen.

11, 12 en 13 juni – Honigcomplex, Nijmegen
Cargo Bike Festival, Probeer ’s een bakfiets uit!
Voorafgaand aan Velo-city vindt in De Kube in het Nijmeegse Honigcomplex het BakfietsTreffen / International Cargo Bike Festival plaats. Tijdens dit lange weekend kunnen bezoekers, gebruikers, ontwerpers, fabrikanten, doe-het-zelfbouwers en verkopers van bak- en transportfietsen elkaar ontmoeten en inspireren. Dit is dé kans om vele tientallen soorten bakfietsen uit binnen- en buitenland uit te proberen.

Kijk voor een overzicht van activiteiten op www.velo-city2017.com.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.