Jubileumjaar met ‘Jong Talent’ voor Gebroeders van Limburg Festival

Op vrijdag 29 augustus vindt de tiende editie van het middeleeuwse Gebroeders van Limburg Festival plaats. Het grootste middeleeuwse festival van Nederland geldt als de toonaangevende verering van middeleeuws Nederland in het algemeen en de Gebroeders van Limburg in het specifiek. De nadruk is, met het thema ‘Jong Talent,’ gelegd op het in de kijker zetten van de, uit Nijmegen afkomstige, jonge meesters in de kunst.

Op zeer prominente locaties in het stadscentrum (het Valkhof, Hunnerpark, Kelfkensbos, etc.) vindt vanaf 29 augustus tot zondag 31 augustus een meerdaags middeleeuws festival plaats met een verscheidenheid aan activiteiten. Waan je volledig in de middeleeuwen met het zien van aloude ambachten, het eten van een middeleeuws banket, een middeleeuwse kerkdienst met een historische processie, een soiree en het hoogtepunt van het festival: De Blijde Incomste; een optocht door het stadscentrum, ter ere van Katharina van Kleef. Deze optocht herbergt honderden figuranten: van adel, tot geestelijken en van ridders tot bijbehorende dieren; allen getooid in authentieke, historische laat-middeleeuwse kostuum. De voorgaande jaren was deze optocht de grote publiekstrekker met duizenden toeschouwers langs de kant.

Voor kinderen is er een aangepast aanbod met de scholendag op vrijdagochtend 29 augustus. Hierbij zijn workshops op maat gemaakt voor kinderen met boogschieten, muziek en theater gegeven.
Vrijdagavond om 19.00 uur start het festival met een groot middeleeuws ‘Soiree’ met lezingen, theater, dans en muziek. Zaterdag en zondag zijn er tussen 11.00 uur en 23.00 uur middeleeuwse groepen in het Valkhofpark en Hunnerpark. Voor Museum Het Valkhof wordt een middeleeuwse jaarmarkt georganiseerd, binnen zijn er voordrachten, chirurgijns, theater en veel muziek. Zaterdagavond is er een middeleeuws achtgangen banket op de vestigingsmuur achter het Valkhof (vlakbij het Belvédère Hotel), zondagmorgen een speciale kerkdienst in de Sint Stevenskerk en ’s middags De Blijde Incomste, inclusief de fameuze Gelderse Draak, door de gehele binnenstad.

Festivalthema 2014: Jong Talent!
Dit jaar staan de gebroeders zelf (en dus de naamgevers van het festival) in de spotlights. Daarom gaan we aandacht besteden aan het uitzonderlijke artistieke talent van de gebroeders, maar kijken ook naar talent in deze tijd. Of het nu gaat om middeleeuws of hedendaags schilderen, schaken, paardrijden, zwaardvechten of schermen, telkens wordt de vertaalslag gemaakt tussen jongeren van 600 jaar geleden en nu.

Organisatie
De organisatie van het Gebroeders van Limburg Festival is in handen van de gelijknamige stichting met honderden vrijwilligers, in samenwerking met donateurs en andere culturele instellingen. Voor bezoekers, maar ook voor winkelend publiek, is dit de uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met cultuur, muziek, theater en kunst in een middeleeuwse setting. De stichting is opgericht in 2003, als opmaat naar het 2000-jarig feest van de stad Nijmegen in 2005. Een mooie gelegenheid voor aandacht voor de wereldberoemde schilderbroers uit Nijmegen. Sinds 2005 wordt het Gebroeders van Limburg Festival jaarlijks elk laatste weekend van augustus gehouden in het centrum van Nijmegen en elk jaar worden steeds meer onderdelen authentiek uitgewerkt door overtuigende re-enactors.
Het grootste middeleeuwse festival van Nederland blijft ieder jaar uitbreiden met hun spraakmakende, authentieke verering van middeleeuws Nederland. Dit jaar zal de nadruk liggen op de gebroeders zelf en het belooft wederom een doorslaand succes te worden.

De volledige programmering voor het Gebroeders van Limburg Festival is terug te vinden op:
Website: www.gebroedersvanlimburg.nl/
Facebook: www.facebook.com/GebroedersvanLimburg
Twitter: www.twitter.com/GebrvanLimburg

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.