Jongerenkoor Jokolo wint Nationaal Jongerenkoren Festival

Dit afgelopen weekend is Jongerenkoor Jokolo van de Lourdeskerk in Nijmegen na vijf jaar weer winnaar geworden bij de competitie van het Nationaal Jongerenkoren Festival in Rijsbergen.

De competitie is speciaal opgericht voor alle liturgische tiener- en jongerenkoren van Nederland. Een vakjury beoordeelde alle koren op diverse onderwerpen zoals bruikbaarheid van de liederen in de liturgie en zangkwaliteit. Daarnaast was het de bedoeling dat alle koren op eigen wijze invulling gaven aan het thema ‘stilte raakt’.

Jokolo streed in de A-competitie voor de titel ‘Nationaal Kampioen Jongerenkoren’. Het koor – dat dit jaar haar 50-jarig bestaan zal vieren – bracht een uiteenlopend programma ten gehore onder leiding van dirigent Jelle Roosen. Jokolo ging met zowel de compositieprijs als de vakjuryprijs naar huis. Het koor kreeg van de vakjury complimenten over de uitdagende repertoirekeuze. Dit bestond onder meer uit ‘Mary did you know’ van Pentatonix en de eigen compositie ‘Stretch of silence’, dat geschreven werd door Jelle Roosen en zijn vrouw en medekoorlid Dianne van Houdt. Het verrassende einde zorgde voor een natuurlijke verstilling wat perfect paste in de thematiek van het weekend.

“Een koor wat durft te zingen met power en een prettige koorklank, echt een jongerenkoor”, aldus jurylid Thijs van der Hulst. “Het koor had een mooie focus en concentratie en de dirigent zorgde voor rust en controle.” Voor deputant dirigent Jelle Roosen een geweldige opsteker. Ook de heren binnen het koor werden in het bijzonder genoemd vanwege hun aandeel in de balans. Zij stonden er met vijf man tegenover een veelvoud aan dames. Versterking van deze groep is dus van harte welkom, evenals een nieuwe pianist en een drummer.

Nijmegen werd in Rijsbergen sowieso goed vertegenwoordigd want het jongerenkoor Les Etoiles uit Dukenburg nam deel aan de B-competitie van het festival. Zij namen uiteindelijk de tweede prijs mee naar huis. De organisatie gaf aan dat er volgende jaar ruimte is voor meerdere deelnemende koren; meer informatie hierover is te vinden op www.korenfestivalrijsbergen.nl.

De geluidopnames zijn te beluisteren op www.jokolo.nl (luister zelf). Daar zullen over een paar weken ook de videobeelden van het optreden te zien zijn.

Foto is gemaakt door Remko Hemmelder.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.