Jetty Podt eerste Nijmeegse stadsorganist

 Nijmegen heeft een stadsorganist: Jetty Podt. Burgemeester Bruls heeft op zondag 24 november in de Stevenskerk haar benoeming bekend gemaakt. Mevrouw Podt gaf op dat moment een presentatieconcert van haar muzikale keuzes.

De benoeming van mevrouw Podt (Hardenberg, 1963) tot stadsorganist is in de eerste plaats een erkenning van haar grote verdiensten als vaste bespeelster van het monumentale Königorgel. Zij wordt (inter-) nationaal erkend als een hoogstaand musicus en wordt gevraagd voor concerten in binnen- en buitenland. In de Stevenskerk zet zij zich al jaren in als organist/gastvrouw bij officiële gelegenheden die belangrijk zijn voor de stad.

Mevr. Podt studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium van Arnhem en vervolgde haar orgelstudie aan het Utrechts conservatorium. Zij is werkzaam als organist, kerkmusicus, dirigent en componist, ze geeft orgel- en pianoles aan de Lindenberg en ontwikkel speciale lesprogramma’s voor kinderen. Zij is daarnaast al tien jaar voorzitter van de Stichting Nijmeegse Orgelkring, de organisatie die naast rondleidingen ook verantwoordelijk is voor de jaarlijkse Zomerconcertserie en speciale kinder- en familieconcerten in de Stevenskerk. De excursies en orgelbespelingen tijdens de openstellingen van de Stevenskerk maken van dit monumentale gebouw een belangrijke toeristische trekpleister met 70.000 bezoekers per jaar.

In de 17-de eeuw was een stadsorganist al van groot belang voor de promotie van de stad. Stadsorganisten bespeelden het orgel voor de burgers, werkten samen met andere musici in de stad en waren verantwoordelijk voor de staat van het instrument. In wezen is de taak van een stadsorganist niet veranderd: het promoten van Nijmegen als cultuurstad en het optreden als muzikaal ambassadeur van de stad in binnen- en buitenland. Nijmegen is nu de zestiende stad met een officiële stadsorganist.

Bron: foto

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.