Luisterkei naar Middelaar in speciaal herdenkingsjaar ‘Operatie Market Garden’

Middelaar – Op zondag 21 september, tijdens de herdenking van Operatie Market Garden, wordt in Middelaar een Luisterkei onthult op het kerkplein. De voorzitter van de Heemkundekring heeft zich hiervoor samen met de dorpsraad van Middelaar ingezet. Een luisterkei kan via mobiele telefoon of internet vertellen over de gebeurtenissen in de omgeving tijdens Operatie Market Garden in september van het jaar 1944. Ook Mook en Molenhoek krijgen een Luisterkei, waarvan inmiddels al zo’n 80 zijn langs de Liberation Route, de weg die Geallieerden in de 2e Wereld Oorlog aflegden tussen Normandie en Berlijn.

Dit jaar is een speciale herdenking van deze grootse operatie, 70 jaar geleden, en er wordt in de omgeving van Noord-Brabant en Gelderland dan ook flink uitgepakt. Zo wordt door het Nederlandse en een deel van het Amerikaanse en Britse leger de ‘dropping’ boven Nederland nagespeeld met parachutisten. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in volle gang. Ook zal er een grote parade van zo’n 60 oude voertuigen uit de oorlog plaatsvinden.

Voor ‘Operatie Market Garden’ werden veel meer materiaal en manschappen beschikbaar gesteld dan voor bijvoorbeeld de invasie bij Normandie. De operatie stond onder leiding van de Britten, maar in de omgeving van Nijmegen/Groesbeek werden voornamelijk Amerikanen ingezet. Tevens waren in de omgeving Nijmegen erg veel Polen actief. Operatie Market Garden liep uiteindelijk uit op een nederlaag voor de Geallieerden, waarbij met name in de omgeving van Nijmegen en Arnhem veel slachtoffers vielen te betreuren.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.