Internationaal geprezen filmmakers te gast op 11e editie Go Short

https://goshort.sharepoint.com/var/folders/c_/y4ffm2y578g1p1p_v3yd8_w40000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Director-Jacqueline-Lentzou.jpeg

I

Foto: Jacqueline Lentzou

De veelbelovende filmmakers Jacqueline Lentzou en Bálint Kenyeres zijn speciale gasten tijdens de 11e editie van Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Beide makers worden gezien als rijzende sterren en ontvingen internationaal veel waardering voor hun films: zo won Lentzou afgelopen mei in Cannes de prijs voor meest belovend filmtalent en werd Kenyeres dit jaar geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Locarno. Go Short, dat plaats vindt tussen 3 en 7 april 2019, vertoont van beide makers de beste korte films en de films die hen inspireerden.

Focus op de makers

Het Nijmeegse festival steunt jong en opkomend filmtalent door hen een podium te bieden en voor te stellen aan een breed publiek. Het is daarom niet onverwacht dat dit jaar onder andere de focus ligt op het werk van Jacqueline Lentzou, van wie de afstudeerfilm op de shortlist voor de Academy Awards stond. Haar tweede filmFox (2016) was te zien op Go Short 2017 en won wereldwijd maar liefst zestien awards, waaronder de Ingmar Bergman-award. Inmiddels heeft het 29-jarige talent zeven prijswinnende korte films op haar naam staan, waarvan de laatste in Cannes de prestigieuze Leica Cine Discovery Prize won.

Kennis doorgeven
De debuutfilm van Go Short’s tweede gast, Bálint Kenyeres, ging in première op het filmfestival van Venetië en ging daarna de wereld over langs meer dan dertig filmfestivals. Zijn daaropvolgende korte film Before Dawn (2005) werd genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes, won de juryprijs in Sundance en de prijs voor beste korte film tijdens de European Film Awards. Go Short vertoont de beste korte films van zowel Kenyeres als van Lentzou en zij krijgen carte blanche om hun persoonlijke favoriete shorts te vertonen. De makers zijn tijdens het festival in april aanwezig om zich onder andere voorstellen aan het publiek, te praten over hun films en hun expertise over te dragen op de studenten van de Go Short Campus.

Vernieuwend competitieprogramma

Het filmfestival verzamelt op dit moment alle inzendingen voor haar competitieprogramma. De laatste deadline voor inzending is 21 december. Aanmeldingen voor de nieuwe competities voor VR en Muziekvideo staan open tot en met 7 december. Geselecteerde films maken kans op Go Short Awards, uitgereikt door meerdere internationale vakjury’s. Begin februari is de officiële selectie van het festival bekend. Half februari is het gehele blokkenschema beschikbaar en begin maart start de kaartverkoop van een veelbelovende 11e editie.

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen is hét kortefilmfestival van Nederland. In 2019 vindt het jaarlijkse vijfdaagse festival van 3 t/m 7 april plaats in en rondom filmtheater LUX in Nijmegen. Zo’n 19.000 filmmakers, professionals en liefhebbers uit heel Europa komen samen voor meer dan 300 films: van fictie tot documentaire, animatie, kunst, VR en muziekvideo maar ook voor programma’s op het snijvlak tussen film en andere kunstvormen, masterclasses, workshops, feestjes en meer. Go Short is de officiële gateway naar de Oscars, BAFTA’s en vanaf 2019 ook naar de European Film Awards. De kaartverkoop start in maart.  

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.