Installatie 7.000 zonnepanelen door collectieve inkoopactie

De regionale inkoopactie Zonnepaneelvoordeel van 28 gemeenten in de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Regio Rivierenland is zeer succesvol geweest. In totaal hebben 500 huishoudens, bedrijven en andere organisaties 7.000 zonnepanelen laten installeren. Dat blijkt uit een recente evaluatie van de actie die eind 2013 werd afgesloten.

 

De collectieve inkoopactie is een initiatief van de gemeente Beuningen en werd, met medewerking van de provincie Gelderland, door de stadsregio en Rivierenland opgeschaald tot regionaal niveau.
Via een Europese aanbesteding werd de actie medio 2012 in de markt gezet. Ballast Nedam kwam als winnaar uit de bus. Doorslaggevende criteria waren de kwaliteit van de zonnepanelen en omvormers in relatie tot de prijs, in combinatie met een garantieperiode en ontzorgingstermijn van

10 jaar op het volledige zonne-energiesysteem.  Gedurende de hele looptijd hebben stadsregio en Rivierenland de voortgang van het project actief gemonitord, onder meer via inspecties door DNV KEMA en terugkoppeling aan Ballast Nedam.

 

Spinoff
Samen met de deelnemende gemeenten organiseerde Ballast Nedam begin 2013 25 informatie-avonden, waar bijna 3.000 bezoekers op af kwamen. Een aantal huishoudens is mede op basis van de informatie van Zonnepaneelvoordeel toch met andere leveranciers in zee gegaan. De totale spin-off van de actie heeft naar schatting een omvang van bijna 10.000 zonnepanelen.

 

Economische impuls
In 2013 was er de nodige reuring rondom zonnepanelen. De importheffing en de onduidelijkheid rondom saldering leidde tot onrust en vertraging. Desondanks zijn er in totaal dus 7.000 panelen geïnstalleerd, met een totaalvermogen van circa 1,7 Megawatt. De installatie heeft 7.000 manuren werk gegenereerd voor hoofdzakelijk lokale installateurs en is goed voor een investering van circa 3 miljoen euro in beide regio’s.

 

De Groene Kracht
Zonnepaneelvoordeel is een onderdeel van het regionale energie- en klimaatprogramma De Groene Kracht. De actie is een mooi voorbeeld van het opschalen van een lokaal project tot regionaal schaalniveau, met (prijs)voordeel voor de inwoners van de deelnemende gemeenten

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.