Insprekers Berendonck buiten spel gezet door gemeente

Insprekers Berendonck buiten spel gezet door gemeente

De tegenstanders van een aantal (bouw)plannen in het recreatiegebied de Berendonck zijn boos op de gemeente Wijchen. Wijchen heeft de lopende bestemmingsplanprocedure in de ijskast gezet. Ze hoeft zo niet op de vele insprekers te reageren. Zonder integrale afweging voor het héle gebied wil de gemeente nu snel het meest omstreden bouwplan realiseren: een sauna- en wellnesscomplex. Om dit te verhinderen organiseren de tegenstanders verschillende acties, te beginnen op zaterdag 9 november. Met roodwit lint wordt dan het plangebied gemarkeerd, zodat bezoekers de omvang kunnen ervaren.

Het op 17 oktober gepubliceerde ontwerp-bestemmingsplan Thermen Berendonck is in feite een ‘postzegelplan’, bedoeld om snel een onderdeel te kunnen realiseren. De kritiek op de plannen voor de héle inrichting van het gebied kan daarmee worden genegeerd. Ook denkt de gemeente dat ze op deze manier een parkeerplaats (voor 700 auto’s) en een toegangsweg van 1,5 kilometer lang kan aanleggen.

Wellness-branche verzadigd

Het nieuwe complex heeft flink negatieve gevolgen. Er moet veel bos gekapt worden, de dassen zullen verdwijnen en een recreatief rondje rond de plas wordt veel minder aantrekkelijk. Hierdoor dreigt de recreatiedruk op de zeldzame natuur in de Hatertse Vennen weer toe te nemen. Een nieuw sauna- en wellnesscomplex betekent ook een oververzadiging van de regionale wellness-markt. Bestaande bedrijven zullen het loodje leggen. De gemeente Wijchen beroept zich op een onderzoek door Van Spronsen & Partners, dat wél ruimte voorziet voor nieuwe bedrijven, maar de tegenstanders noemen dit onderzoek “broddelwerk”. Wie het rapport leest, ontkomt niet aan de indruk dat er wel erg naar de gewenste conclusie is toegeredeneerd. Zo is bijvoorbeeld het nabijliggende Sanadome buiten beschouwing gelaten, en wordt verzwegen dat een hotel op termijn onvermijdelijk is.

Meer achtergrondinformatie: www.gnmf.nl

Actie 9 november

Op zaterdag 9 november wordt het plangebied gemarkeerd met roodwit lint, zodat iedereen de omvang kan ervaren. Start om 13.00 uur bij het fietsers- en voetgangerstunneltje onder de A73 naar Dukenburg.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.