Inschrijving ‘Nijmegen graaft!’ begonnen

Wie altijd al zelf heeft willen deelnemen aan een archeologische opgraving, krijgt nu de kans. Onder het motto Nijmegen graaft! nodigt de gemeente Nijmegen iedereen uit om van 14 april tot en met 18 mei mee te doen aan de zoektocht naar restanten van een Romeins tempelcomplex. Belangstellenden kunnen vanaf nu een plaats in de opgravingsput reserveren op www.nijmegengraaft.nl.

Het is voor het eerst in Nederland dat het publiek wordt betrokken bij een opgraving. Een uniek project dus, dat de deelnemers op toegankelijke en laagdrempelige manier in contact brengt met tweeduizend jaar oud archeologisch materiaal. Alle gravers krijgen professionele begeleiding van ervaren archeologen van de gemeente Nijmegen en in het tegenovergelegen Honigcomplex is een kleine expositie en hebben lezingen en workshops plaats. De gemeente werkt hierbij nauw samen met Museum Het Valkhof en Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

Een opgravingssessie duurt twee uur. Na een korte uitleg over het archeologisch proces en de geschiedenis van deze locatie gaan de deelnemers onder begeleiding van professionals de put in. Daar verrichten zij de werkzaamheden die op dat moment nodig zijn: naast het graven, kan dat het wassen en zeven van zand zijn, of het uitvoeren van metingen. Natuurlijk kan er geen garantie gegeven worden dat er iets bijzonders gevonden wordt. Wel verlaat iedereen de put met meer kennis van het vak en een unieke ervaring.

Wie niet zelf wil graven, maar wel meer wil weten over archeologie of de geschiedenis van Nijmegen kan deelnemen aan een rondleiding over het terrein, een gratis demonstratie en expositie bekijken of de zondagmiddaglezing bijwonen. Alle informatie over data en tijdstippen is te vinden op www.nijmegengraaft.nl.

Leerlingen van 8 tot 18 jaar kunnen met hun school deelnemen aan het speciale schoolprogramma. Aanmeldingen verlopen via Museum Het Valkhof. Meer informatie over het project, de locatie en het programma is te vinden op www.nijmegengraaft.nl

De gemeente  kan dit project uitvoeren dankzij  bijdragen van de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid Holland samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  in het kader van de stimulering van de beleving van de Romeinse Limes in Nederland. Aan het project werken mee:  Museum Het Valkhof,  Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Ontwikkelingsbedrijf Waalfront.

Locatie: Waalfront, Honigcomplex. Waalbandijk 20-22, Nijmegen

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.