IndoFILMcafé brengt speelfilm Rubber

Het IndoFILMcafé vertoont op zondag 9 september om 19.30 uur de Nederlandse speelfilm Rubber uit 1936 onder regie van Johan de Meester en Gerard Rutten.

De film is een vrije bewerking van de gelijknamige roman uit 1931 van Madelon Székely-Lulofs over het sociale leven onder de planters in Nederlands-Indië. Haar openhartige vertelling over liefde en overspel in het koloniale milieu leidde tot een nationale rel. Rutten maakte er een meeslepende sociale satire van, over het leven in een Hollandse plantersgemeenschap op Sumatra.

De buitenopnamen vonden volledig plaats in Nederlands-Indië, dit was nooit eerder gebeurd. Tijdens de première in 1936 keken de bezoekers dan ook hun ogen uit. De filmploeg had meer dan twee maanden in de jungle en op de dessa’s van Sumatra opnames gemaakt voor deze schets van het leven van de Deli-planters.

De film werd goed ontvangen, met name doordat de regisseurs een serieuze speelfilm hadden gemaakt in een tijd waarin vooral volkse films als De Jantjes populair waren. Een van de hoofdrolspelers, Frits van Dongen (1901-1975), zou een paar jaar later als eerste Nederlander succesvol worden in Hollywood.

Lengte: 66 minuten.

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang: 19.30 uur, toegangsprijs: € 9,50. Voor meer informatie: info@indofilmcafe.nl, www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.