Ich bin ein Europäer : Lezing door filosoof Ad Verbrugge

NIJMEGEN – Europa is niet van ons, wij zijn Nederlanders en geen Europeanen. In de Griekse mythologie was Europa de mooie prinses die door Zeus werd geschaakt. Is Europa zijn aantrekkelijkheid verloren? Is het wel zo dat we ons geen Europeaan voelen? Als de Krim wordt ingenomen door Rusland lijken wij ons wel degelijk als Europeaan aangesproken te voelen. Filosoof Ad Verbrugge geeft een lezing over Europese identiteit. Donderdag 24 april 2014, 19.30 – 21.30 uur, Collegezalencomplex Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1.

Na afloop van zijn lezing gaat Verbrugge in gesprek met Wim van Meurs, auteur van Europa in alle staten en universitair docent politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Andy Klom, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, schuift later aan. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.

Europa is ouder dan de Europese Unie en meer dan een politieke en economische eenheid. Is het niet de eeuwenoude Europese cultuur die ons bindt? In hoeverre zijn we niet altijd al Europeaan geweest? Waar komt de huidige euroscepsis vandaan?

Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen die het thema Europe and its Worlds onderzoeken, schreven speciaal voor de Europese verkiezingen de brochure Brussel is een bodemloze put. .. en zes andere cliché’s over Europa. Het eerste exemplaar van de brochure wordt overhandigd aan Andy Klom.

Deelname is gratis, graag wel inschrijven. www.ru.nl/sp/europa Europe and it’s Worlds van de Radboud Universiteit Nijmegen,  LUX, Europe Direct Nijmegen en het Soeterbeeck Programma organiseren samen diverse activiteiten in april en mei in het kader van de Europese verkiezingen op 22 mei 2014.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.