Homecoming (1945)

Op donderdag 3 mei om 15.00 uur vertoont LUX, in samenwerking met het 4 en 5 mei Comité Nijmegen, de film Homecoming (1945). De film wordt kort ingeleid en na afloop is er gelegenheid voor een gesprek over de film.

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. De inwoners van een Hongaars provinciedorpje zijn druk bezig met het voorbereiden van de bruiloft van twee vooraanstaande dorpelingen. Opeens verschijnen er twee mysterieuze vreemdelingen, gekleed in het zwart, op het station. Met een paardenkar vervoeren ze zwijgzaam twee houten kisten. Er ontstaat onrust onder de dorpelingen. Wat zit er in de kisten en wat is het doel van de mannen? Zijn ze familie van de Joden die werden gedeporteerd en hunkeren ze naar wraak? Door hun komst komt het collectief schuldgevoel waar het dorp onder gebukt gaat boven drijven, samen met donkere geheimen en herinneringen. Als dan ook nog eens blijkt dat de voormalige verloofde van de bruid terugkeert uit gevangenschap, verandert alles. Angsten, hebzucht en huwelijksdrama’s komen naar boven. De Tweede Wereldoorlog is ten einde, maar de onrust woekert voort.

Regisseur Ferenc Török (Moscow Square) werpt met Homecoming (1945) een genuanceerde en filmische blik op een lastig onderwerp: het lot van de Joden in het naoorlogse Hongarije. Hij schetst een sfeer van veranderend onheil, schuldbesef en paranoia. Dit doet hij onder andere door middel van een authentieke set, zwart-witbeelden en subtiele, melancholische muziek. De film is gebaseerd op een kort verhaal van Gábor T. Szanto en won op het filmfestival Film by the Sea de prijs voor beste literatuur verfilming.

LUX, 15.00 uur, € 2,50

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.