Hoe omgaan met dementie? Drie tips

Als je geliefde symptomen van dementie krijgt, kan het gebeuren dat hij of zij steeds vergeetachtiger wordt en steeds meer hulp nodig heeft. Je naaste kan hier onzeker van worden en zelfs achterdochtig en agressief. Misschien denkt hij of zij zelfs wel alles gewoon zelf te kunnen en wil je naaste helemaal niet door jou geholpen worden. Het kan dan lastig zijn om hiermee om te gaan. Daarom geven we je drie praktische tips om je hierbij te helpen.

Tip 1. Zorg voor rust en regelmaat

Bij zorg en dementie is het belangrijk dat er rust en regelmaat is voor je naaste. Het is daarom handig om een dagschema te maken met activiteiten op vaste tijden. Met activiteiten die steeds terugkomen, weet je geliefde beter waar hij of zij aan toe is. Neem het dagschema met je naaste door als dit mogelijk is. Zorg ervoor dat je niet te veel activiteiten plant en het rustig houdt. Een grote hoeveelheid aan indrukken en prikkels zijn niet altijd goed voor je geliefde.

Tip 2. Kijk naar wat je naaste nog wel zelf kan

Door de dementie kan je naaste meer moeite krijgen met dingen zelf doen. Toch is het belangrijk om hem of haar niet meteen met zoveel mogelijk zaken te helpen, maar te kijken naar wat je geliefde nog wel zelf kan doen. Voor mensen met dementie is het namelijk goed om actief te blijven en de hersenen te blijven gebruiken.

Laat je geliefde dus dingen zelf doen en hem of haar erover nadenken. Dit vergroot het gevoel van eigenwaarde. Grijp dus alleen in als het echt nodig is. Je kunt je naaste bijvoorbeeld ook een activiteit geven. Maar maak het niet te moeilijk. Als het niet lukt kan je naaste onzeker worden.

Tip 3. Vraag om hulp als het nodig is

De zorg voor je demente naaste kan lastig zijn en steeds zwaarder worden. Vooral als hij of zij steeds meer hulp nodig heeft bij dagelijkse taken. Het kan op een gegeven zelfs té zwaar voor je worden. Gelukkig kun je in Nijmegen terecht bij de particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen voor 24-uurs zorg.

Zuster Jansen zorgt ervoor dat je geliefde snel – meestal binnen 24 uur – zorg op maat aan huis krijgt. Dat komt, omdat er bij Zuster Jansen geen wachtlijst is. De hulp wordt verzorgd door een vast team van gespecialiseerde zorgmedewerkers. Samen met u en uw naaste wordt er gekeken naar wat voor soort hulp en zorg er nodig is en hoe de zorgplanning het beste kan worden ingevuld.

Wil je meer weten over 24-uurs zorg of particuliere zorg in Nijmegen? Vul dan het contactformulier in op de website van Zuster Jansen of neem telefonisch contact op.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.