Hoe kun je een kruipruimte isoleren? 

Tenzij je huis op een betonnen plaat is gebouwd, heeft het een kruipruimte, een kelder of een combinatie ervan. Deze ruimtes zijn een handige plek waar je je sanitair, HVAC en bedrading kunt laten lopen, en ze kunnen ook helpen de rest van je huis warmer te houden. Om te profiteren van de temperatuurregulerende voordelen van een kruipruimte, moet deze voldoende geïsoleerd zijn. Lees verder om erachter te komen hoe je je kruipruimte moet isoleren.

Geventileerde kruipruimtes

Er zijn een paar isolatiemogelijkheden voor kruipruimtes, maar in een geventileerde ruimte is het belangrijk om een ​​materiaal te gebruiken dat niet-doorlatend is. Om die reden zijn glasvezelmatten geen goede optie. Ten eerste faalt glasvezel als het niet luchtdicht is of als het nat wordt. In een vochtige omgeving, zoals een geventileerde kruipruimte, lekken zelfs glasvezelmatten lucht. Ze houden ook vocht vast en worden een prachtig medium voor het kweken van schimmel. Gesloten cel sproeischuimisolatie is een betere optie; het creëert een effectieve luchtafdichting en thermische barrière wanneer het in de balken boven de kruipruimte wordt gespoten. Spuitschuim is echter duur en wordt meestal door professionals geplaatst. Als je er echter klaar voor bent om het aan te pakken, zijn er doe-het-zelf-sprayschuimkits die de kosten enigszins zullen verlagen.

Een eenvoudigere en goedkopere methode is om een geïsoleerde kantplank XPS of met folie beklede polyisocyanuraatpanelen over de onderkant van de vloerbalken te installeren. Gebruik dopkopschroeven of lange structurele schroeven om de XPS of polyiso te bevestigen. Nogmaals, het belangrijkste detail is om alles af te dichten om te voorkomen dat lucht naar de verdieping erboven migreert. Gebruik tape om de paneelnaden af ​​te dichten en uitzettend polyurethaanschuim om de omtrek langs de muren af ​​te dichten. Je kunt de isolatiefactor ook verhogen door eerst isolatiematten van glasvezel of steenwol in de balken te plaatsen en deze vervolgens te bedekken met de luchtdichte panelen.

Niet-geventileerde kruipruimtes

In een gesloten (niet-geventileerde) kruipruimte moeten de wanden worden geïsoleerd, en je keuzes zijn precies die welke worden gebruikt in geventileerde kruipruimteplafonds: spuitschuim of hardschuimpanelen. Je kunt ook een combinatie van beide gebruiken. Spuitschuim is effectief wanneer het wordt gebruikt om de randbalken te isoleren (de buitenste vloerbalken die bovenop de funderingsmuren zitten), terwijl de panelen een effectieve en economischere manier zijn om de muren van binnenuit te isoleren. Je kunt ook hardschuim gebruiken om de randbalken te isoleren. Snijd de panelen in smalle stukken die strak tussen de ondervloer en de bovenkant van de funderingsmuur eronder passen en gebruik expanderend schuim om openingen af ​​​​te dichten.

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijk om de vloer te bedekken met een verzegelde laag plastic van 6 mil. Je moet enkele centimeters van de bekleding op de muren laten vouwen, zodat wanneer de isolatie wordt geïnstalleerd, deze het overtollige materiaal bedekt en de vloeromtrek afdicht. Als alternatief kun je het plastic installeren nadat je de wanden hebt geïsoleerd en de omtrek van het plastic aan de isolatie vastplakken. Bij betonnen muren moet je de panelen met lijm vastplakken.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.