Hoe jij de beste internetverbinding kiest

Iedereen wil graag een snelle en goedkope internetverbinding. Maar dat is nogal afhankelijk van waar je woont. In Nijmegen is er bovendien veel keuze: je hebt DSL, kabel en glasvezel. Hoe kies je nu de beste internetprovider?

DSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. Niet alle verbindingen zijn op alle adressen leverbaar. Via een postcodecheck kan je erachter komen welke verbinding er bij jou in de straat beschikbaar is. Daarna kan je de internet aanbieders vergelijken. Voor 52% van de inwoners van Nijmegen is bijvoorbeeld al glasvezel beschikbaar, maar dat hoeft niet altijd de beste optie te zijn.

DSL

De snelheid en kwaliteit van de verbindingen verschilt onderling. DSL (overkoepelende term voor ADSL en VDSL) gaat over de telefoonlijn. De verbinding kan snel zijn, maar dat is afhankelijk van waar je woont. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe lager je maximale internetsnelheid is. Over het algemeen is DSL vaak wel een goedkope optie.

Coax-kabel

Kabelinternet gaat over de coax-kabel. Deze is steviger dan DSL en heeft een soort beschermlaag. Hierdoor treedt nauwelijks snelheidsverlies op en je merkt er vrijwel niets van als de buren ook surfen op internet. Kabelinternet is wel alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement.

Glasvezelinternet

Met glasvezel kan je de hoogste internetsnelheid bereiken. Het voordeel is dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn, dat is bij kabel niet het geval. De sterke glasdraad wordt helemaal tot in de woning doorgetrokken. Voor in buitengebieden is het de ideale oplossing, omdat je geen snelheid verliest.

Glasvezel is de meest toekomstbestendige verbinding. Op steeds meer plekken in Nederland wordt glasvezelkabel aangelegd, maar dat kost tijd en geld. Zoek dus eens op of er bij jou in de straat een glasvezelinitiatief is gestart.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.