Historische woningkaarten en namen huis- en grondeigenaren online

Wie woonde er vroeger in uw huis? Wat waren de Nijmeegse grondbezittingen van uw voorouders of wie was eigenaar van een perceel in 1800? Die informatie is  vanaf nu te vinden via de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen.  Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de woningkaarten van ruim 25.000 adressen  (1920-1946) en 35.000 namen van Nijmeegse huis- en grondeigenaren van 1650 tot 1832 op internet geplaatst.

 

Dit   betekent weer een grote uitbreiding van de online dienstverlening via de Digitale Studiezaal (studiezaal.nijmegen.nl/indexen).  De nieuwe bronnen zijn zowel interessant voor stamboomonderzoekers als voor onderzoekers van bepaalde gebouwen of locaties, als aanvulling bij bouwtekeningen en ander beeldmateriaal.  De woningkaarten bevatten gegevens over de bewoners van een woning en zijn onderdeel van de bevolkingsadministratie van een gemeente. Van elk adres is een kaart met de hoofdbewoners en inwonenden beschikbaar.  [hier] Zijn de scans van de woningkaarten gratis te downloaden.

 

Door de inzet van een grote groep vrijwilligers zijn ook de gegevens van huis- en grondeigenaren van de zeventiende eeuw tot 1832 in de Nijmeegse binnenstad beschikbaar. De resultaten van dit onderzoek waren al op internet beschikbaar via de Historische Atlas maar zijn nu dus ook doorzoekbaar via de Digitale Studiezaal.
Op studiezaal.nijmegen.nl zijn alle bronnen van het Regionaal Archief Nijmegen doorzoekbaar en voor een deel online te zien. Het gaat dan om de beschrijvingen van archieven en boeken, 90.000 foto’s, 1500 films, De Gelderlander van 1856 tot 1956 en gescande adresboeken (1880-1971). In de Indexen zijn gegevens over personen en locaties over de vroegere inwoners van de stad te vinden. In de hulppagina staat een uitgebreide toelichting met zoektips en met verwijzingen naar meer inhoudelijke achtergrondinformatie.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.