Het Gelders Orkest werkt opnieuw samen met de ereprijs

Hedendaagse muziek klinkt in Apeldoorn

Het Gelders Orkest werkt opnieuw samen met de ereprijs onder de naam Orkest van de 21st Eeuw onder leiding van Ed Spanjaard. Dit keer tijdens het openingsconcert van de Young Composers Meeting 2014. In de Stadhuishal van Apeldoorn zorgt de hedendaagse muziek voor een nieuwe zintuigelijke ervaring. Het concert begint om 16.00 uur.

Het Orkest van de 21ste Eeuw is een nieuwe vorm tussen symfonieorkest en ensemble dat zich richt op het uitvoeren van de composities van nu en de toekomst. Enerzijds betekent dat los komen van het historische orkest ‘format’. Anderzijds zoekt het orkest naar een (nieuwe) of aanvullende vorm om te kunnen anticiperen op de huidige en toekomstige tijdgeest waarbinnen zich de hedendaagse muziek verder kan en gaat ontwikkelen.

Naast bestaande en bekende (klassiek) instrumenten nemen elektrische instrumenten een grotere rol in, zoals de elektrische (bas)gitaar, slagwerk, draaitafels en sound environments. Ook stem en bijvoorbeeld dj’s worden aan het instrumentarium toegevoegd. Het Orkest van de 21ste Eeuw biedt hierdoor een nieuwe zintuiglijke ervaring.

Concertgegevens

Het Orkest van de 21ste Eeuw
23 februari, aanvang 16.00 uur
Stadhuiszaal, Apeldoorn
gratis toegang

Over Het Gelders Orkest

Traditie en vernieuwing, dat is waar Het Gelders Orkest voor staat. In dat spanningsveld dragen we de passie voor live klassieke muziek over op zowel jong als oud. Met een bezetting van vijfentachtig musici is Het Gelders Orkest een groot en toonaangevend symfonieorkest van topniveau. Het orkest heeft de ambitie om zoveel mogelijk mensen in Gelderland en daarbuiten te laten genieten van live symfonische muziek. Daarom organiseert het orkest jaarlijks naast 100 symfonische concerten een groot aantal familieconcerten, educatieconcerten en speciale participatieprojecten voor amateurs en neemt het meerdere (live) cd’s op. Het Gelders Orkest bereikt daarmee meer dan 400.000 mensen. Het orkest onderscheidt zich met haar innovatieve activiteiten en heeft daarvoor diverse prijzen ontvangen. Onlangs heeft Het Gelders Orkest Het Gelders OrkestLAB geïntroduceerd, een broedplaats voor vernieuwende muzikale initiatieven. Sinds 2011 is de jonge en succesvolle Antonello Manacorda als chef-dirigent aan Het Gelders Orkest verbonden.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.