Het Gelders Orkest weer in Ziggo Dome

Het Gelders Orkest is opnieuw te gast in Ziggo Dome. Na de kassuccessen Planet Earth in Concert en Frozen Planet in Concert speelt het orkest op zondag 15 juni de muziek bij Napoleon, het meesterwerk van Abel Gance. Het is de eerste keer dat deze mijlpaal uit de filmgeschiedenis in deze versie in Nederland wordt vertoond. De voorstelling maakt onderdeel uit van het Holland Festival, het grootste Nederlandse culturele festival. Het orkest staat onder leiding van Carl Davis, die ook verantwoordelijk is voor de muziek.

“Toen wij voor dit project gevraagd werden, waren we meteen enthousiast”, vertelt directeur van Het Gelders Orkest, George Wiegel. “De kwaliteit van de muziek, de prachtige film en de grootste concertzaal van Nederland  zijn ingrediënten waar wij van houden. Napoleon past bij onze ambitie om met zoveel mogelijk mensen onze passie voor klassieke muziek te delen. Spelen bij een film – wederom in Ziggo Dome – is inmiddels bekend terrein. Nieuw is dat we 5,5 uur spelen! Deze muzikale uitdaging pakken wij met beide handen aan”.

Regisseur Abel Gance wordt beschouwd als een van de grootste filmers uit de geschiedenis. Hij maakte voor zijn meesterwerk, de stomme film Napoleon uit 1927,  gebruik van revolutionaire film- en montagetechnieken als snelle schnitts, mobiel camerawerk en polyvision opnamen. Het resultaat is een dynamische vertelling over de beginjaren van Napoleon, zijn militaire veldtochten en zijn amoureuze veroveringen. Recent heeft de Britse filmhistoricus en -restaurateur Kevin Brownlow na vele jaren speurwerk al het destijds gedraaide filmmateriaal kunnen samenvoegen tot dit epos over Napoleon, dat nog niet eerder op het vaste land van Europa te zien was.

De filmmuziek is afkomstig van Carl Davis, die bekend staat om het componeren van muziek voor stomme films. Voor Napoleon maakte hij een mix van arrangementen van onder meer Beethoven en Mozart. Daarbij zitten ook composities van Davis zelf die naadloos aansluiten bij Gances filmische epos.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.