Herdenking neergestorte Engelse bommenwerper

Op 23 juni 1943 om 01.45 uur, tijdens WOII, werd een Engelse bommenwerper neergehaald in Beuningen. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Ab Bruisten (84) zag het als klein jongetje gebeuren. Sinds 2013 staan we tijdens de Nijmeegse Vierdaagse stil bij deze gebeurtenis.

Op woensdag 20 juli, tijdens de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse, start om 10.00 uur de herdenkingsceremonie. Deze duurt ongeveer 20 minuten. Burgemeester Carol van Eert en een afgevaardigde van het Britse leger houden een korte speech, waarna ze samen met leden van de Beuningse Scouting kransen leggen en eer betonen op de plek waar de Lancaster LM325 neerstortte.

Ook Ab Bruisten, die dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse meeloopt, en enkele leden van het bestuur van Stichting DE4DAAGSE zijn aanwezig. Leden van de scouting zijn de hele dag ter plaatse om het verhaal over de neergehaalde bommenwerper aan belangstellenden te vertellen.

De nacht van 23 juni 1943
Op 23 juni 1943 stortte een Engelse bommenwerper, de Lancaster LM325, op het grondgebied van de gemeente Beuningen neer. Het vliegtuig werd door het Duitse afweergeschut neergehaald. Op de piloot na, die met parachute landde in Hees bij Nijmegen, kwamen alle zes Engelse bemanningsleden om in een enorme vuurzee. Het oorlogsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen omvat de propeller van dit vliegtuig net zoals een beschrijving van de namen van de omgekomen Britse inzittenden. De jaarlijkse dodenherdenking in Beuningen op 4 mei wordt
gehouden bij dit monument.

Monument
In 2014 adopteerde Scouting Beuningen ‘76’ de plek waar het toestel neerstortte. Zij heeft het initiatief genomen om meer cachet te geven aan het huidige monument. Hieruit is de samenwerking ontstaan tussen de Scouting Beuningen ‘76’, Ab Bruisten, Jack Muller BV, kunstenaar Hein van Houten en de gemeente Beuningen. Uit deze samenwerking is een nieuw en definitief ontwerp ontstaan, gemaakt door Hein van Houten. Een ontwerp dat de realiteit weergeeft van wat er in de nacht van 23 juni 1943 is gebeurd. Op 23 juni 2016 werd dit nieuwe monument onthuld.

Eight minutes to Beuningen
In 2012 heeft Tim Barlow, wiens oudoom één van de verongelukte militairen was in dat vliegtuig (Jack Osborne, boordwerktuigkundige op dit vliegtuig), een prachtig boek uitgebracht waarin de laatste ‘Eight Minutes to Beuningen’ worden beschreven en herdacht. Deze Engelsman heeft ook reeds vele jaren de herdenkingen in Beuningen bezocht en bracht steeds meer nabestaanden van de omgekomen militairen mee om de herdenkingen bij te wonen.

Kijk voor meer informatie op Facebook en www.beuningen.nl.

Locatie
De gemarkeerde plek ligt aan de Vierdaagseroute. Onderaan het talud van het viaduct Verlengde Wilhelminalaan ten zuiden van de A73. De locatie is alleen als volgt te bereiken, i.v.m. wegafsluitingen voor de Vierdaagseroute:

  • Via de Schoenaker richting de Groene Heuvels (Ficarystraat);
  • Neem na ruim 1 kilometer de eerste weg rechts (Elsenpas);
  • Blijf deze helemaal uitrijden (ruim 2 kilometer) en steek de Schoenaker rechtdoor over;
  • Na ongeveer 800 meter ligt het monument aan de parallelweg aan de linkerkant (zie rode stip);
  • Volg parkeerinstructies van de aanwezige verkeersregelaars op.

Foto gemaakt door: Ger Loeffen

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.