Hedwig Saam nieuwe directeur Museum Het Valkhof

Hedwig Saam is met ingang van 1 maart 2018 door de Raad van Toezicht van Museum Het Valkhof benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van het Nijmeegse museum.

Saam is momenteel directeur van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Zij heeft een brede ervaring als leidinggevende en is goed bekend met zowel de museumsector als met het bedrijfsleven. “Met Hedwig Saam halen we de inspirerende bestuurder in huis die Museum Het Valkhof verder zal helpen in de belangrijke transitiefase waarin het museum zich bevindt. Het museum heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. De Raad van Toezicht verwacht dat Hedwig Saam onze ambitie kan waarmaken om een belangrijk stedelijk museum te zijn met nationale allure,” aldus Adelheid Ponsioen, voorzitter van de Raad van Toezicht.

Kunsthistorica Hedwig Saam (1960) is geen onbekende in de regio. Zij was, in een turbulente tijd, tot november 2014 directeur van het Museum voor Moderne Kunst en het Historisch Museum in Arnhem. Daarvoor werkte zij als manager in het bedrijfsleven bij o.a. uitgeverij Wolters Kluwer. In Engeland vervulde zij een adviesfunctie voor English Heritage. Terug in eigen land koos zij voor de cultuursector en werkte als docent aan de Design Academy, als adjunct directeur en directeur in musea van Amersfoort en Hilversum.

Hedwig Saam heeft een brede ervaring als leidinggevende in zowel de museumsector als in het bedrijfsleven. Die kwaliteiten komen goed van pas voor een museum dat als organisatie en bedrijf in ontwikkeling is. Inhoudelijk is zij een expert op het gebied van zowel historische als moderne collecties en exposities. Door haar werk in Arnhem is ze bekend met een deel van het netwerk dat ook voor Museum Het Valkhof een belangrijke rol speelt. Volgens de Raad van Toezicht maakt die ervaring en kundigheid haar erg geschikt voor de functie van directeur-bestuurder. Haar opdracht is het museum te versterken, het aanzien te vergroten en meer bezoekers te trekken. Hedwig Saam voelt zich uitgedaagd om Museum Het Valkhof de plaats terug te geven die het ooit had als belangrijk museum voor de oudste en tiende stad van Nederland. “Museum Het Valkhof is een uniek museum dat verdient te floreren met de ambitie die het heeft om actuele en aansprekende verhalen te vertellen aan de hand van de eigen collecties en ontwikkelingen in de samenleving,” aldus Saam.

Met een indrukwekkende collectie draagt Museum Het Valkhof het verhaal van 5000 jaar geschiedenis uit. De exposities laten zien wat de wereld ons op het gebied van geschiedenis en kunst te zeggen heeft. Het museum kiest voor thema’s en onderwerpen uit het verleden met een grote betekenis voor de tijd van nu. Het museum is gevestigd in een spraakmakend gebouw aan het historische Valkhofpark, in het hart van Nijmegen. Hedwig Saam is de opvolger van Jan van Laarhoven die sinds januari 2017 interim bestuurder is van Het Valkhof.

Bron foto: Museum Het Valkhof

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.