Hartpatiënt kan nu ook een ‘oplosbare’ stent krijgen

Sinds ruim een maand voorzien de interventiecardiologen van het CWZ bloedvaten van stents (vaatwand-ondersteunende buisjes) die langzaam maar zeker oplossen in het lichaam. Voor zo’n stent echt verdwenen is, herstelt het lichaam zelf de vaatwand op de betreffende plaats. Deze aanpak heeft belangrijke voordelen voor patiënten.

De uitvinding van de oplosbare stent is al langer bekend, maar na jaren van onderzoek komt de behandelmethode nu beschikbaar in de Nederlandse ziekenhuizen voor een groeiende groep patiënten. De firma die de stent ontwikkelde, Abbott, spreekt van een innovatie voor de behandeling van bloedvaten. De oplosbare variant geldt als een veilig alternatief voor de normaal gebruikte metalen stents.

Natuurlijke beweging

De manier van inbrengen, via de lies of de arm, is voor beide soorten stents vrijwel identiek. Maar de traditionele metalen stent blijft levensslang in het lichaam. De oplosbare stent niet. Die brengt de patiënt een belangrijk voordeel: op de bevestigingsplaats herstelt de kransslagader zich in een meer natuurlijke staat, inclusief de natuurlijke beweging (vasomotoriek) van het bloedvat.

Ook kunnen eventuele toekomstige behandelopties uitgebreider zijn. Interventiecardioloog Marc Gomes van het CWZ: ‘Een metalen stent laat bijvoorbeeld het maken van scans niet altijd probleemloos toe. Ook kan ik op dezelfde plaats geen nieuwe bypass aanleggen. De afbreekbare stent kent die nadelen niet. We verwachten bovendien dat de gebruikelijke langdurige nabehandeling met medicijnen, om bloedstolsels te voorkomen, omlaag kan.’

Melkzuren

De nieuwe stent is gemaakt van melkzuren, die na verloop van tijd oplossen in het lichaam als water en koolstofdioxide. Naderhand blijven alleen nog enkele kleine markeringstekens achter. ‘Die heb ik nodig om de stent op de goede plaats aan te brengen én om later te kunnen zien waar hij heeft gezeten’, legt Gomes uit.

Het aantal patiënten bij wie de nieuwe stent wordt ingebracht, is momenteel nog beperkt, maar de CWZ-interventiecardiologen verwachten de komende jaren een stevige groei. Ook zien ze kansen om de oplosbare stent in de nabije toekomst te gebruiken om de behandelmogelijkheden voor nog weer andere groepen hartpatiënten te verbeteren. In combinatie met wetenschappelijk onderzoek gaan ze op zoek naar verdere innovatieve toepassingen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.