Grootse herdenking Market Garden in Nijmegen

Burgemeester Bruls heeft vanmorgen het programma gepresenteerd voor de herdenking van 70 jaar Market Garden in Nijmegen op 20 en 21 september Dat weekend is het exact 70 jaar geleden dat in en rond Nijmegen hevig gevochten werd in het kader van Operatie Market Garden. Een belangrijk onderdeel van deze operatie was de heldhaftige Waalcrossing van de Amerikaanse 82st Airborne Division, die plaatsvond op 20 september en die de bevrijding van Nijmegen inluidde.

Het programma op 20 en 21 september en de dagen daaraan voorafgaand  bestaat uit diverse onderdelen die met steun van of in opdracht van de gemeente door een groot aantal organisaties worden georganiseerd. Er worden op beide dagen duizenden bezoekers verwacht. Een overzicht:


Donderdag 18 – zondag 21 september

 Valkhof kampement

Donderdag: educatieprogramma, het kampement is open voor de (basis)scholendag. Het WOII dagelijks leven wordt zichtbaar gemaakt met vertellingen en workshops.

Vrijdag: Educatieprogramma, het kampement is overdag open voor de (basis)scholendag. In de avond is het kampement voor het publiek geopend. Een stadwandeling leidt bezoekers door Nijmegen langs plaatsen die van belang waren tijdens de Frontstad periode. Educatieve rondleidingen in het kampement.

Zaterdag en zondag: static show waarin het militaire en dagelijkse leven wordt verteld voor volwassenen en gezinnen met kinderen. Een stadwandeling leidt bezoekers door Nijmegen langs plaatsen die van belang waren tijdens de Frontstadperiode. Educatieve rondleidingen in het kampement.

 

 

Zaterdag 20 september

Herdenking Waaloversteek
11.00 uur: Aan de Oosterhoutsedijk, aan de noordkant van de Waal, vindt bij het Waalmonument een herdenking plaats van de crossing. Hierbij zullen naar verwachting zo’n 600 gasten aanwezig zijn. Onder hen vertegenwoordigers van de huidige 82e Airborne divisie, ( de divisie die in 1944 de crossing leidde)  veteranen uit 1944 en de Nijmegen Compagnie van de Engelse Grenadier Guards.

Openstelling Bunker onder Valkhof (onder voorbehoud):
De Gemeente Nijmegen is bezig om de Duitse Bunker onder het Valkhof open te stellen voor het publiek. Het streven is om dit op 20 september gerealiseerd te hebben

 

Opening tentoonstelling Valkhof Museum; Nijmegen in de oorlogsjaren
15.00 uur: In deze tentoonstelling worden, aan de hand van de levens van een tiental met Nijmegen verbonden personen, verhalen van de oorlog verteld. Er zijn getuigenissen van verzet  tentoonstelling.

 

Boekpresentatie ‘De bevrijding in beeld. Van Neerpelt tot Wesel, 1944-1945’,
Museum Het Valkhof. Het nieuwe boek van Joost Roosendaal toont de route die de bevrijders aflegden van de Belgische grens langs Eindhoven, Venlo, Nijmegen tot aan de Rijn, de verschillende militaire operaties waar Market Garden een van de bekendste van is geworden. Een bijzondere publicatie met veel beeldmateriaal/oude foto’s.

 

Historische stoet
Middag: De verwachting is dat enkele honderden voertuigen zich vanuit de Market Garden route (Van Leopoldsburg in Belgie tot de Waalkade in Nijmegen) zullen melden en te bewonderen zullen zijn op de Waalkade. Precieze route stoet en programma op en rond Waalkade volgen  na 1 juli.
De Waalkade-ondernemers sluiten aan bij het programma met eigen acties en er zal een grote 3D tekening te zien zijn in het kader van The Big Draw

 

Zondag 21 september

Muzikale vertelling VANNACHT NAAR DAG
6.00 – 8.30 uur,  Museum Het Valkhof: Een muzikale vertelling over oorlog en vrede van sopraan en actrice Quirine Melssen, die zich afspeelt in het schemergebied tussen nacht en dag. Na het optreden is er een gezamenlijk ontbijt waarbij het publiek met elkaar in gesprek kan gaan. De laatste getuigen kunnen hun verhaal nu nog doorgeven.

 

Waalcrossing
14.00-15.30 uur
Vanaf de originele Market Gardenlocatie (bij  De Oversteek) speelt de Koninklijke Landmacht de Waalcrossing na met de huidige 82nd Division. De Landmacht nodigt veteranen uit deel te nemen. Er vertrekken drie maal boten met de huidige 82nd division ‘All Americans’ naar de overkant. Zij peddelen zonder motor. D.m.v. soundblasts en technische effecten zal het een zeer realistische en spectaculaire nabootsing worden.

 

Internationale historische show
12.00-18.00 Parkeerplaats Vasim (1 min. lopen van 20septemberplein)
Ism Liberation Task Force en Koninklijke Landmacht

Méér dan 150 militaire voertuigen uit heel Europa van vroeger en nu staan te pronken op een plein. De eigenaren van de voertuigen vertellen enthousiast over hun passie. Een indrukwekkende verzameling voertuigen met een live verhaal.

 

Boulevard van de Vrijheid
12.00-18.00 uur
Locatie: Vasim, preview VrijheidsmuseumWOII. (op 20Septemberplein)

Op 21 september opent het Vrijheidsmuseum WO2 voor één dag de Boulevard van de Vrijheid in De Vasim. De Boulevard van de Vrijheid is een levendige plek met een groot aanbod van activiteiten op het gebied van vrijheid, vrede en democratie. Belangrijk onderdeel van het programma is een zogenaamde ‘flight through’ film die je meeneemt door het toekomstige museum.

 

De Revue
12.00-18.00 uur
Locatie: 20Septemberplein

Het woord ‘revue’ is Frans voor: ‘opnieuw bekeken’. Samen met gerenommeerde kunst- en cultuurinstellingen in Nijmegen geven we de vrijheid opnieuw vorm. Het plein is een wonderlijke verzameling van allerlei kunstvormen die oftewel gaan over thema’s uit de oorlog of de vrijheid vieren. De Revue wordt afgesloten na The Crossing met een spectaculaire slotact.

 

War Requiem door het Gelders Orkest
Locatie: Sint Stevenskerk
Chef-dirigent Antonello Manacorda presenteert in het indrukwekkende War Requiem van Benjamin Britten uit 1962. De fabelachtige akoestiek in de kerk zorgt voor een unieke ervaring.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.