Groot enthousiasme voor Vierdaagse Stertochten

Op 9 juli 2016 om 10.00 uur starten in heel Nederland 669 wandelaars met de eerste etappe van de Stertochten. Dit zijn estafettewandelingen vanuit de twaalf provinciehoofdsteden naar Nijmegen, waar op 19 juli 2016 de 100ste Vierdaagse begint. Het startschot voor de Stertochten wordt op 9 juli in twaalf provinciehuizen op hetzelfde moment gegeven door de Commissaris van de Koning (of een plaatsvervanger).

Deze overhandigt de provincievlag aan de leider van de wandelgroep, met de opdracht deze vlag naar Nijmegen te brengen. Daar wordt de vlag op zondag 17 juli meegevoerd in een feestelijke Parade door de binnenstad, die als officiële opening van de jubileumviering geldt. Gedurende de hele Vierdaagseweek wapperen de twaalf provincievlaggen naast 80 landenvlaggen op het start/finishterrein van ‘The Walk of the World’.

LAW’s

De Stertochten vormen het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse. Ze worden georganiseerd door Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en de Stichting 100ste Vierdaagse, om te benadrukken dat er in alle provincies prachtige wandelpaden (LAW’s, Lange-Afstand-Wandelpaden) liggen en dat er in alle provincies actieve wandelverenigingen zijn. Deelnemers lopen over bestaande routes, waarbij groepen uit verschillende provincies op enig moment samenkomen en samen verder wandelen. De deelnemers zijn per provincie herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag.

Totaal 1.275 deelnemers

Verreweg de meeste van de in totaal 1.275 deelnemers aan de Stertochten lopen enkele etappes mee, vooral op zaterdag en zondag. Er zijn 30 wandelaars die de gehele route afleggen. Van Leeuwarden naar Nijmegen is dat 274 kilometer, vanuit Zwolle 169 en vanuit Flevoland 140 kilometer. Vanuit de Gelderse hoofdstad naar Nijmegen is het slechts 18 kilometer, maar de Stertocht-deelnemers uit deze provincie maken een ommetje via de Vierdaagse van Apeldoorn, die een week eerder wordt gehouden dan de Vierdaagse van Nijmegen. Veel Stertochtdeelnemers doen vanaf 19 juli ook mee aan de 100ste Vierdaagse.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.