GPS-art dé nieuwe hype tijdens de coronacrisis

GPS-art, ook wel Strava-art genoemd is een ‘kunstvorm’ waarbij hardlopers of wielrenners via hun GPS een bepaalde route afleggen die een afbeelding of tekst vormt. De route kan vervolgens gedeeld worden op Strava en social media. Van dieren, landen, teksten tot zelfs huwelijksaanzoeken, we zien tegenwoordig de meest bijzondere creaties voorbijkomen. Ondanks dat GPS-art al langer bestaat, is het sinds het uitbreken van de coronacrisis een ware hype. 

Het maken van een GPS-kunstwerk gaat als volgt. Allereerst teken je op een fysieke of digitale kaart een afbeelding of tekst uit. Vervolgens heb je een app nodig die je geplande route op de kaart volgt; de populairste app op dit gebied heet Strava. Naast het bijhouden van je route, beweegtijd, gemiddelde tempo en het aantal verbrande calorieën, biedt deze app ook de mogelijkheid om de door jou afgelegde route te delen. Zo kunnen volgers je kunstwerk bekijken en eventueel dezelfde route ook rijden.

De enorme stijging in de populariteit van GPS-art ligt in lijn met de toenemende populariteit onder buitensporten in het algemeen. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zoeken steeds meer mensen een sport buiten verenigingsverband. Winkeliers merken bijvoorbeeld dat skeelers en wielrenfietsen veel meer verkocht worden dan voor de crisis. Vooral wielrenners gebruiken de app Strava veelvuldig om hun resultaten en voortgang bij te houden, maar nu dus ook steeds vaker voor het maken van Strava-art.

Ondanks dat deze vorm van kunst al langer bestaat, wordt het nu pas echt onder het grote publiek bekend. Voornamelijk recreatieve wielrenners vinden het een vermakelijke manier om buiten te zijn. Het draait naast het leveren van een sportieve prestatie ook om het maken van de mooiste of grappigste vormen. Het advies van Strava-art kenners is om te beginnen met woorden – die zijn relatief eenvoudig. Als dat lukt, kan er overgegaan worden op complexere vormen zoals dieren, gezichten of landen. Het is van groot belang om exact de geplande route te rijden. Eén verkeerde afslag kan je kunstwerk faliekant doen mislukken.

Het wielenmerk RITM maakte een selectie van de 6 mooiste GPS-kunstwerken in Nederland op hun website.

https://ritm.nl/stravart/

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.