Gelders Orkest: Herdenkingsconcert ‘Market Garden’ met 225 musici in Stevenskerk

Het is zeventig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Reden voor Het Gelders Orkest om een indrukwekkend herdenkingsconcert te organiseren.  Tweehonderdvijfentwintig musici spelen op 20 en 21 september het War Requiem. Het monumentale concert vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem en de Stevenskerk in Nijmegen.

 

De akoestiek in de kerken zorgt voor een unieke ervaring. Op het podium staan maar liefst 225 musici waaronder een groot orkest, een kamerorkest, drie solisten en het koor. De solisten zijn afkomstig uit Duitsland, Engeland en Nederland. Hiermee verbindt het orkest letterlijk de verschillende nationaliteiten aan de muziek.

“Muziek is één van de krachtigste manieren om wonden te helen en mensen te verbinden”, aldus Chef-dirigent Antonello Manacorda. Uniek is zijn positie. Voorheen werd het war Requiem door twee dirigenten uitgevoerd vanwege de veelheid aan musici. Ditmaal staat de maestro alleen voor de orkesten.

 

Zeventig jaar echoot de oorverdovende Slag om Arnhem al na. De grimmige strijd om de laatste brug in Operatie Market Garden liep uit op een dramatische mislukking. Arnhem bleek één brug te ver. De stad herdenkt de iconische slag uit september 1944 iedere vijf jaar met een uitgebreid programma. Het Gelders Orkest is vaste partner en pakt – in samenwerking met de Stichting War Requiem – Bridge to the Future – de herdenking van de Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem in 2014 opnieuw groots aan.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.