Gebruik dit stappenplan om de badkamer te betegelen

Tegels worden vaak gebruikt bij het inrichten van een woning. Zo worden ze veelvuldig gebruikt als vloer in de woonkamer, vooral keramisch parket is tegenwoordig erg in trek. Maar ook in onze badkamers zien we graag tegels. Niet alleen wandtegels gebruiken we in deze ruimte graag, maar zeker ook vloertegels. Immers, ze zijn hygiënisch, snel schoon te maken en zijn ongevoelig voor water. Met de onderstaande stappen kun je zelf een badkamer betegelen.  

Voorbereiden ondergrond

Eerst moet je de ondergrond voorbereiden, dit geldt voor zowel de vloer als de wand. In de eerste plaats zal alles stofvrij gemaakt moeten worden. Vervolgens moet je ook oneffenheden en losse stukken wegschuren of weghakken. Strijk daarna de ondergrond voor met een primer, dit zorgt voor een betere hechting. Welke primer je dient te gebruiken hangt met name van de ondergrond af. Uiteindelijk zul je de staande en liggende hoeken ook nog moeten voorzien van kimband. De douchehoek kun je eventueel nog insmeren met kimpasta. Ga je over de oude tegels heen betegelen? De kans is groot dat er dan al kimband aanwezig is.

Plaatsen wandtegels

Is de ondergrond in orde? Je kunt dan beginnen met het plaatsen van de wandtegels. Maak hier eerst een verdeling voor, zodat je zeker weet dat alles mooi uitkomt. Probeer hierbij snijstukken die kleiner zijn dan een halve tegel te voorkomen. Het makkelijkst is het om een verdeellat te maken en het midden van de muur op zoeken. Vanuit dit punt kun je zien hoe je aan de zijkanten uitkomt en hoe groot de passtukken moeten worden die je zult moeten snijden. Nadat je de verdeling hebt gemaakt kun je starten met het aanbrengen van de eerste rij tegels, wat bepalend zal zijn voor de rest van het tegelwerk. Dit moet dus secuur gebeuren. Met een waterpas of kruislijnlaser is dit zeker mogelijk.

Invoegen wandtegels

Na het plaatsen van de wandtegels moet je ze direct invoegen. Meng het voegsel met schoon water. Gebruik de juiste verhouding zoals aangegeven op de verpakking. Met een voegspaan strijk je daarna het voegsel tussen de voegen. Zorg dat de voegen helemaal vol zijn en het voegsel dat op de tegels achterblijft weggehaald wordt. Laat de voeg aantrekken tot je een lichte waas ziet. Begin dan met het afsponzen. Hiervoor gebruik je een sponsspaan in combinatie met een sponsbak.

Leggen vloertegels

Nadat je de wandtegels hebt gevoegd kun je starten met het leggen van de vloertegels. Deze tegels moeten vlak komen te liggen, maar ook recht ten opzichte van de wand. Doe dit door een haakse hoek op te zoeken door middel van de 3, 4, 5 steek. De vloertegels moeten net zoals de wandtegels vol in de lijm liggen. Hiervoor kun je een lijmspaan met de juiste vertanding gebruiken. Het vlak krijgen van een vloer kun je het beste doen met behulp van een levelling systeem. De voet van de clips zul je hierbij onder de vloertegels plaatsen, waarna je de keg door de opening van de clip kunt halen en deze dan aan knijpt met de tang.

Invoegen vloertegels

Als de lijm goed uitgehard is, wat meestal minimaal een dag duurt, dan kun je beginnen met het invoegen van de vloertegels. Hiervoor moet je eerst de clips van het levelling systeem verwijderen. Daarna moet je de voegen op lijmresten controleren. Zijn er lijmresten, krab deze er uit. Dan kan je beginnen met het voegen. Dit doe je op dezelfde manier als het invoegen van de wandtegels. Laat de naad en de hoeken bij de doucheput of drain goed vrij. Dit moet namelijk fatsoenlijk afgekit kunnen worden, wat ook van belang is.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.