Fitkuur in Beuningen

Meer bewegen, afvallen en fitter voelen; staat dat ook bij u in de top 4 van goede voornemens? Misschien bent u dit jaar zelf al begonnen en gaat het heel goed. Het kan ook zijn dat u bij het realiseren van uw voornemen of het volhouden wat extra steun kan gebruiken. Dan is de Fitkuur iets voor u.

Wat heeft overgewicht met fitheid te maken? Als we niet opletten eten we meer dan we nodig hebben en bewegen we minder dan goed voor ons is. Dit heeft invloed op ons gewicht en gevoel van fit zijn. Maar liefst 47% van de volwassenen in de gemeente Beuningen heeft matig tot ernstig overgewicht. Bij de ouderen loopt dat getal op naar 61%. (volwassenen- en ouderenmonitor GGD, 2012).

Hoe verleidelijk is het als je moe bent om op de bank te gaan zitten met wat lekkers, een stukje kaas of een wijntje. En hoe zorg je er voor dat je boodschappentas grotendeels is gevuld met voedsel wat je nodig hebt? Voor je het weet zit je in een vast patroon van te veel eten en te weinig bewegen en vliegen de kilo’s eraan. Gezond eten en meer bewegen kunnen helpen om je fit te voelen. Mensen die zich fit voelen hebben meer energie, kunnen makkelijker deelnemen aan allerlei activiteiten en voelen zich vaker zekerder.

Fitkuur

De Fitkuur is een programma waarbij deelnemers gedurende 1 jaar worden begeleid op het gebied van voeding, bewegen en (eet-)gewoonten. Een van de signalen van overgewicht is een toename van buikomvang. In 2013 hebben alle mensen in de gemeente Beuningen tussen de 20 – 55 een buikmeetlintje in de brievenbus ontvangen om zelf te meten hoe het staat met hun buikomvang. Dit was indertijd de start van de Fitkuur in de gemeente Beuningen.

Succesvol

Afgelopen 2 jaar zijn de 63 deelnemers van de Fitkuur gezamenlijk 450 kg afgevallen. Paula Hillenaar uit Winssen is een van hen. Dankzij deelname aan de Fitkuur heeft zij het patroon van te veel eten en te weinig bewegen doorbroken. Lees hier haar ervaring: “Met mijn gewicht ben ik altijd al aan het jojoën geweest, eerst afvallen en daarna weer aankomen. Het keerpunt kwam toen bleek dat ik diabetes had ontwikkeld. De huisarts opperde om te starten met de Fitkuur. Na vier weken merkte ik al verschil. Mijn rugklachten verdwenen en ik had veel minder last van mijn knieën. Een jaar verder en 25 kilo lichter kan ik weer genieten van de mooie dingen van het leven. De Fitkuur biedt betrokken professionals zoals, fysiotherapeut, diëtist, gedragskundige en leefstijlcoach. In overleg met de deelnemer stellen zij een op maat gemaakt programma samen wat je kan inpassen in je dagelijkse leven. Het is nooit bestraffend, maar altijd motiverend. Wat de Fitkuur succesvol maakt, is dat het een combinatie is van bewegen en gezonde voeding, inzicht krijgen in eigen gewoontes en het deel uitmaken van een groep. Ik raad het iedereen aan!” Wilt u meer weten over de Fitkuur en of het iets voor u is, neem dan contact op met uw huisarts.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.