Film & Gesprek over De censuur van Facebook

In de spraakmakende documentaire The Cleaners krijgen bezoekers van LUX een kijkje achter de schermen bij een tot nu toe geheime afdeling van Facebook. De makers onthullen hoe digitale conciërges (‘cleaners’) iedere dag weer duizenden berichten beoordelen en opschonen. Kinderporno? Mag niet. Een schilderij van Trump met een kleine penis? Mag ook niet. Moslims uitmaken voor apen? Mag wel.

Het debat op vrijdag 1 juni gaat over de impact hiervan op onze democratie? Toen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg onlangs in het Amerikaanse congres ter verantwoording werd geroepen, erkende hij voor het eerst dat Facebook verantwoordelijk is voor de inhoud van haar pagina’s. Die uitspraak heeft grote implicaties. Want als Facebook verantwoordelijk is voor de berichten die gebruikers plaatsen, moet zij ook bepalen wat wel en niet door de beugel kan.

Facebook is als gemeenschap groter dan iedere staat ter wereld. De vraag is of we grenzen willen stellen aan wat er kan in deze gemeenschap. En nog belangrijker: Waar liggen die grenzen dan? En wie bepaalt dat? Welke invloed heeft het op onze democratie als Facebook bepaalt welke uitingen wel en niet door de beugel kunnen? Is het werk van ‘the cleaners’ censuur? Willen we Facebook verantwoordelijk houden als het platform wordt gebruikt om bijvoorbeeld terroristische beelden of propaganda te verspreiden?

Op 1 juni wordt The Cleaners vertoond, vervolgens gaan experts Marcel Becker en Hans Schnitzler en het publiek in gesprek over deze vragen.

Locatie: LUX
Tijd: 20.00 uur
Prijs: €9,50, studenten € 6,50

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.