Film- en discussiemiddag over extreem rechts in Europa

Zondag 1 juni wordt in de Grote Broek in Nijmegen de documentaire Fascism inc. vertoond. In de film wordt ingegaan op de geschiedenis van extreem rechts, het hedendaagse fascisme en het verband tussen kapitalisme en fascisme. De film wordt ingeleid door de maker, Aris Chatzistefanou. Na afloop kunnen er vragen aan hem gesteld worden en is er ruimte voor discussie. Om 14.30 uur gaan de deuren open op de Tweede Walstraat 21. De film start om 15.00 uur en de toegang is gratis.

 

De Europese verkiezingen zijn achter de rug. In Frankrijk werd het Front National de grootste partij. Hoewel de partij van Marine le Pen zichzelf graag neerzet als gematigd, zijn de uitspraken over minderheden reden voor bezorgdheid. Zo zou volgens kopstukken van het Front National het Ebola virus een oplossing zijn voor het migrantenprobleem, is de Holocaust een detail in de geschiedenis en zou het verbod op homopropaganda naar Russisch voorbeeld ook voor Europa best een goed idee kunnen zijn. Ook andere rechtse Europese bewegingen voelen zich steeds vrijer om hun ideeën openlijk te verkondigen. De meest extreme uiting hiervan is zichtbaar in Griekenland waar de Gouden Dageraad zich niet meer verschuilt, maar openlijk neonazistische daden bij haar woorden voegt.

 

Deze bewegingen varen wel bij de economische malaise die bij de onderkant van de samenleving wordt neergelegd. Dit is niet nieuw. Ook het fascisme van de jaren ’30 en ‘ 40 van de twintigste eeuw kon zich alleen ontwikkelen bij de gratie van armoede en uitzichtloosheid. De film laat aan de hand van voorbeelden zien dat het succes van fascisme altijd samenhangt met economische belangen. ‘Dit nooit weer.’ Dat is de leus aan het begin van iedere meimaand, maar sluiten we ondertussen niet onze ogen?

Je bent van harte welkom de film te komen bekijken en je gedachten over dit onderwerp uit te wisselen. Tot   zondag in de Grote Broek in Nijmegen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.