Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Beuningen

‘Ik val op’ is dit najaar het thema voor de fietsverlichtingscampagne in Gelderland en Overijssel. De gemeente Beuningen ondersteunt de campagne actief met een promotie-actie: Maandag 12 december is het ‘Ik val op’-campagneteam in Beuningen om in gesprek te gaan met fietsers over het belang van goede verlichting.

De actie duurt van 16.30 tot 19.30 uur. Maandag 12 december vindt de actie plaats bij de schoolfietsroute nabij de kruising Pieckelaan / Lagunesingel.  Fietsers met goed werkende verlichting krijgen een beloning en bij fietsen zonder goede verlichting monteert het campagneteam ter plekke nieuwe lampjes.

Stop! Val jij op?

Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord gaat het campagneteam in gesprek met voorbijgangers die geen verlichting hebben. Centraal in het gesprek staat de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Het is tegenwoordig erg simpel om verlicht op pad te gaan. Vroeger moest je je dynamo laten maken of de lamp vervangen, maar tegenwoordig kun je ook overal losse lampjes kopen. De politie controleert in deze tijd extra op fietsverlichting.

Helft van jongeren geen verlichting

Gemiddeld heeft 1 op de 3 geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Bekend is dat 20% van alle fietsongevallen in het donker plaatsvinden, terwijl slechts 10% van alle fietskilometers in het donker worden afgelegd. Daarom is de ‘Ik val op’ campagne belangrijk. De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst hun verlichting niet op orde heeft. Slechts de helft van de jongeren fietst in het donker met licht aan.

Campagne ‘Ik val op’ in Gelderland en Overijssel

De komende maanden reist het ‘Ik val op’-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal wordt de actie op zo’n 40 locaties uitgevoerd. Meer informatie over deelnemende gemeenten en actiedagen is te vinden op www.facebook.com/ gelderlandveilig en www.facebook.com/ overijsselveilig. Daar zijn ook foto’s en filmpjes te vinden van de actie.

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland

De actie is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Beuningen. ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen zij de juiste partijen bij elkaar en worden verschillende projecten geïnitieerd. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.