Erepenning gemeente Nijmegen voor dichter H.H. Ter Balkt

Zondagmiddag 27 april 2014 zal de Nijmeegse dichter H.H. ter Balkt uit handen van burgemeester Bruls de erepenning van de gemeente Nijmegen ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders wil door de toekenning van de erepenning Harry ter Balkt erkenning en waardering geven voor zijn (culturele) verdiensten voor de stad Nijmegen.

 De verzamelde gedichten van H.H. ter Balkt worden deze maand gepubliceerd in 1800 pagina’s onder de naam “Hee hoor mij ho simultaan op de brandtorens”. Dit moet een soort hommage zijn aan de niet meer actieve dichter. Tijdens een speciale middag voor hem op 27 april, georganiseerd door zijn uitgever De Bezige Bij, zal in Lux een groot aantal dichters, schrijvers en muzikanten speciaal voor de dichter geschreven teksten en gecomponeerde muziek ten gehore brengen.
De dichter Harry Ter Balkt is meermalen bekroond, met onder meer de Herman Gorterprijs in 1973, Jan Campertprijs in 1988, Constantijn Huygensprijs 19987 en de P.C. Hooftprijs in 2003.

De dichter woont al 40 jaar in Nijmegen en heeft menig gedicht aan Nijmegen gewijd. N.a.v. het winnen van de PC Hooftprijs is in 2003 in opdracht van de gemeente Nijmegen een dvd over hem gemaakt. De dvd bevat een documentaire waarin de dichter 3 dagen lang is gevolgd en gefilmd; een reis van zijn geboortedorp Usselo naar Nijmegen.

In Nijmegen zijn 3 gedichten van hem in de openbare ruimte opgenomen:

-Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg: gedenksteen voor slachtoffers bombardement

-Rondom fontein aan het Takenhoffplein

-Op het Gebr. van Limburgplein op de Hessenberg

Kortom, een ambassadeur voor de stad. Hij heeft voor dit alles vanuit de gemeente nooit een officiële onderscheiding gehad. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten hem nu te eren met de erepenning van de gemeente Nijmegen.

De burgemeester reikt de Erepenning uit halverwege deze bijeenkomst. Dat is op 27 april 2014 rond 15.45 uur in Lux.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.