Eerste van 4500 Gelderse laadpalen geplaatst

Wethouder Tiemens heeft op zondag 16 september in Lent de Nijmeegse Europese Mobiliteitsweek afgetrapt met de opening van de eerste Gelderse laadpaal van een nieuwe laadpalenovereenkomst voor 4500 nieuwe laadpunten in Gelderland, het startsein van een deelauto challenge en de lancering van de heatmap autodelen, die de kansrijke Nijmeegse wijken voor autodelen in kaart brengt.

Als European Green Capital wil Nijmegen duurzame mobiliteit onder de aandacht brengen. Zie greencapital2018.nl/mobiliteitsweek voor het gehele programma.Omdat elektrisch vervoer de komende jaren enorm zal groeien, heeft Provincie Gelderland samen met de Provincie Overijssel na een aanbesteding afspraken gemaakt met het bedrijf Ecotap dat samen met het bedrijf Allego de fabricage, plaatsing en het beheer van laadpalen op zich zal nemen. Gebruikers van deze nieuwe laadpalen betalen op dit moment de laagste prijs van Europa.

Elektrisch rijden krijgt in de provincies een enorme impuls met de aanleg van 4500 nieuwe laadpunten. Voor Nijmegen is de verwachting dat er in 2020 misschien wel 280 laadpalen nodig kunnen zijn. Op dit moment wordt er flink geïnvesteerd in extra laadpalen. In Nijmegen staan momenteel 65 laadpalen.

Gemeente Nijmegen laat laadpalen plaatsen op aanvraag uit de stad. Niet alleen bewoners met een E-auto maar ook forenzen kunnen een aanvraag doen. Een mooie uitdaging voor E-rijdend Nijmegen om de stad te voorzien van voldoende laadpalen. Nijmegen heeft de eer om de eerste laadpaal van deze aanbesteding in Gelderland te openen.

Deelauto’s
Het plaatsen van de eerste laadpaal is gecombineerd met het startschot voor een elektrische deelauto challenge waarbij deelnemers één week gaan proeven aan zowel het elektrisch rijden als het gebruik van een deelauto. Een mooi voorbeeld van toekomstige en duurzame mobiliteit. Zo’n 40 bewoners van woongemeenschap het Eikpunt hebben zich hiervoor opgegeven. Een deel van die bewoners zal een week lang proberen de eigen auto te laten staan en gebruik te maken van fiets, openbaar vervoer én de elektrische deelauto.
De challenge is een samenwerking tussen Green Cross Nederland, OnzeAuto, WeGo, Europese Mobiliteitsweek Nijmegen en Nijmegen European Green Capital 2018.

Heatmap autodelen
Ook wordt er nog een heatmap autodelen gepresenteerd waarop je kunt zien heeft welke straten en buurten in Nijmegen het meest kansrijk zijn om deelautosystemen te realiseren. Deze analyse is gemaakt op basis van openbaar beschikbare kenmerken van de buurt en biedt een mooie aanleiding om met bewoners in gesprek te gaan over autodelen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.