Zentuin als eerste tijdelijke initiatief Waalkade

Vooruitlopend op de aanpak van de Waalkade wordt binnenkort een tijdelijk initiatief op de Waalkade gerealiseerd. De Stichting Zen.nl legt eind deze maand een zentuin aan ter hoogte van de Grotestraat.

Deze tuin is bedoeld om een natuurlijk rustpunt te vormen te midden van de drukte van de stad. Iedereen die langs de Waal wil zitten om van het uitzicht te genieten is van harte welkom tussen zons- op en ondergang. De stichting Zen.nl verzorgt het beheer en dagelijkse onderhoud van de tuin. Het is de bedoeling dat de tuin een jaar blijft liggen totdat het oostelijk deel van de Waalkade (op z’n vroegst in het najaar van 2017) op de schop gaat.

De zentuin is het eerste van vier tijdelijke initiatieven voor de Waalkade die dit jaar zijn geselecteerd uit in totaal 14 ideeën. De tijdelijke initiatieven moeten ervoor gaan zorgen dat de Waalkade zich nu al gaat ontwikkelen in de richting van de toekomstige groene inrichting. De drie andere initiatieven worden op dit moment uitgewerkt en naar verwachting komend najaar gerealiseerd. Voor de tijdelijke initiatieven stelt de gemeente voor 2016 en 2017 € 40.000,- per jaar beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over de verschillende initiatieven.

Vorig jaar zomer riepen de Vereniging Waalkade Ondernemers, het Huis voor de Binnenstad en de gemeente Nijmegen de stad op om met ideeën te komen voor de Waalkade. De 850 ideeën die binnenkwamen via mail, social media en in het speciale pand aan de Waalkade zijn vervolgens uitgewerkt tot drie verschillende scenario’s die door middel van een enquête zijn voorgelegd aan de stad.

Hierbij was het groene scenario ‘Natuurlijke vrijplaats aan de Waal’ favoriet. Op verzoek van de gemeenteraad wordt nu onderzocht of een autovrije Waalkade mogelijk is. Ook moet gekeken worden op welke manier evenementen een plek kunnen krijgen in de groene omgeving. De onderzoeken zijn naar verwachting na de zomervakantie afgerond en de uitkomsten worden gebruikt bij het maken van het ontwerp voor de Waalkade.

Foto: Gemeente Nijmegen

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.