Een huurwoning vinden tijdens corona?

De afgelopen tijd is door de coronacrisis het dagelijks leven voor bijna iedereen drastisch veranderd. Zo zijn er geen evenementen meer, is de horeca lange tijd helemaal gesloten geweest en gelden er allerlei regels als het gaat om het hebben van sociale contacten en het bezoeken van winkels. De coronacrisis kan echter ook invloed hebben op minder alledaagse bezigheden, zoals het zoeken van een nieuwe huurwoning. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je al geruime tijd op zoek bent naar huurwoningen in Gelderland en ook tijdens de coronacrisis graag door wilt gaan met het zoeken van een geschikte woning. Je hebt mogelijk behoorlijk wat vragen over hoe het vinden van huurwoningen in Nijmegen er op dit moment aan toe gaat. Worden er nog wel woningen verhuurd? Kan ik nog wel woningen bezichtigen? In deze blog geven we meer informatie over het vinden van een huurwoning tijdens de coronacrisis en hopen we antwoord te geven op je vragen.

Zoeken van een huurwoning

Tegenwoordig gebeurt het zoeken van huurwoningen grotendeels online op websites waar huurwoningen van zowel woningcorporaties als particulieren worden aangeboden. Ondanks de coronacrisis is het dus nog steeds mogelijk om te zoeken naar een huurwoning, omdat dit gewoon online kan. Het aanbod aan huurwoningen is de afgelopen maanden zelfs wat gestegen. Dit komt omdat expats door de crisis hun huurcontracten opzeggen en verhuurders van short stay woningen hun woningen nu ook voor de lange termijn moeten verhuren om leegstand te voorkomen. Ook wanneer je graag een woning zoekt met behulp van een verhuurmakelaar, kun je in de coronacrisis nog doorzoeken. Verhuurmakelaars werken namelijk gewoon door tijdens de coronacrisis en ook zijn hun kantoren vaak gewoon geopend voor klanten.

Bezichtigen van een huurwoning

Natuurlijk wil je voordat je een woning gaat huren de woning eerst uitgebreid bekeken hebben. Normaalgesproken word je door een verhuurmakelaar of particuliere verhuurder uitgenodigd voor een bezichtiging op locatie, maar ten tijde van corona kan een bezichtiging net iets anders verlopen. De maatregelen die worden getroffen rondom het bezichtigen van huurwoningen tijdens de coronacrisis verschillen per makelaar/verhuurder. Er zijn makelaars die ervoor kiezen om bezichtigingen gewoon door te laten gaan, maar zorgen er hierbij wel voor dat iedereen zich kan houden aan de richtlijnen van het RIVM. Groepsbezichtingen en open huizen zijn deze periode over het algemeen geen optie, maar individuele bezichtigingen zijn vaak nog wel mogelijk. Makelaars en verhuurders houden hierbij uiteraard 1,5 meter afstand en schudden geen handen. Afhankelijk van de makelaar of verhuurder kan het zijn dat er nog andere maatregelen zijn waar je je aan moet houden tijdens de bezichtiging. Zo moet je mogelijk handschoenen dragen of mag alleen de makelaar of verhuurder objecten in het huis aanraken. Er zijn ook makelaars die zelf helemaal niet meer het huis ingaan, maar de geïnteresseerden door het huis laten rondlopen en hen vanuit de auto begeleiden via videobellen. Houdt er wanneer je toch uitgenodigd bent voor een bezichtiging dus rekening mee dat ten alle tijden 1,5 meter afstand gehouden moet kunnen worden en kom dus het liefst alleen of maximaal met twee personen bezichtigen.

Er zijn ook makelaars en verhuurders die ervoor kiezen om tijdelijk even geen bezichtigingen op locatie te organiseren, maar te kiezen voor een online alternatief. Zo zijn er bezichtigingen via livestreams op Facebook of Instagram en via Whatsapp videobellen mogelijk. Hoe je bezichtiging er in deze tijd uitziet kan dus verschillen per makelaar of verhuurder. Informeer hierover daarom altijd van tevoren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Huurcontract en sleuteloverdracht

Bij het huren van een woning ben je normaalgesproken niet alleen tijdens de bezichtiging, maar vaak ook daarna nog in contact met de makelaar of verhuurder. Zo moet er een contract worden getekend en moet uiteindelijk de sleuteloverdracht plaatsvinden. Ook voor deze zaken geldt dat de getroffen maatregelen omtrent het coronavirus verschillen per makelaar of verhuurder. Zo zijn er verhuurders die voor de nieuwe huurders het contract klaarleggen, zelf het huis verlaten en vervolgens de huurders laten tekenen, maar er zijn ook verhuurders die de normale procedure doorlopen maar met anderhalve meter afstand en verschillende pennen voor iedere persoon. Voor de sleuteloverdracht geldt hetzelfde: de maatregelen verschillen per makelaar of verhuurder. Er zijn makelaars die ervoor kiezen om de sleuteloverdracht per post te laten verlopen, maar er zijn ook makelaars die de sleuteloverdracht zo aanpassen dat aan de richtlijnen van het RIVM kan worden voldaan. Ook voor het tekenen van je huurcontract en de overdracht van de sleutels geldt dus dat je van tevoren goed moet informeren wat hierbij de bedoeling is en wat er van jou verwacht wordt.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.