Drie nieuwe aanhoudingen in rechercheonderzoek

Nijmegen – De politie heeft dinsdag 28 januari drie Nijmegenaren aangehouden, nadat het drietal was gevraagd naar het politiebureau te komen. De drie, twee vrouwen van 32 en 34 en een man van 57, allen uit Nijmegen worden verdacht van diverse strafbare feiten, waaronder diefstal van voertuigen, handel in gestolen auto-onderdelen, handel in hennep en witwassen. Vorige week werden al een 20- en een 46-jarige Nijmegenaar aangehouden. Beiden zitten nog vast.

Op 4 december 2013 werden meerdere zoekingen verricht in panden in zowel Gelderland als Duitsland. Dit gebeurde in het kader van een groot opsporingsonderzoek naar diverse strafbare feiten. Deze actiedag was een samenwerkingsverband tussen politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, ondersteund door Defensie.

Doorzoekingen

In twaalf panden werden 4 december zoekingen verricht, waaronder woningen, maar ook bedrijfspanden in Wijchen, Millingen aan de Rijn, Groesbeek, Beuningen, Nijmegen, München, en Kranenburg. Bij de zoekingen zijn diverse goederen in beslag genomen, waaronder een Ferrari en een Peugeot. Ook werd er veel administratie en een grote inventaris gestolen auto-onderdelen aangetroffen. Ook werden een halve kilo cocaïne, negen kilo amfetamine en vijftien zakken weet in beslag genomen. In een bedrijfspand werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met meer dan 1150 planten. Ook zijn er meerdere vuurwapens in panden aangetroffen. Aan wie ze toebehoren is nog niet bekend. Onderzoek daarnaar is in volle gang. Het bedrijf met voorraad in Millingen is in beslag genomen. Het onderzoek daarnaar is ook nog in volle gang.

Afpakken crimineel vermogen

Deze wijze van optreden past in de landelijke gezamenlijke aanpak ‘Afpakken van crimineel vermogen’ van de nationale politie, Justitie en de Belastingdienst. Het is immers bekend dat het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zekergesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank. Criminelen verliezen daarmee niet alleen het misdaadgeld, maar ook hun status in het criminele milieu. Het geld wordt ook  gebruikt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.