Docu & Gesprek Ik bewaar, dus ik ben

Sommige mensen bewaren alles, anderen leven het liefste met zo min mogelijk spullen. Welke plaats nemen spullen in, in je leven en onze maatschappij? Wanneer krijgt iets een persoonlijke lading en wordt het meer dan een nuttig ding? LUX vertoont op woensdag 16 mei de documentaire Bewaren en er is een gesprek met filosoof Lisa Doeland over het nut van bewaren.

Gespreksleider Tjidde Tempels trapt de avond af met filosoof Lisa Doeland. Zij neemt een waardevol persoonlijk object mee. Wat betekent het object voor haar? Hierna wordt er gekeken naar de documentaire Bewaren. Na afloop van de film gaat Tjidde samen met Lisa in op onze verhouding tot onze eigendommen. Waarom bewaren we?

Haar hele leven lang bewaart regisseuse Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes en oude kranten tot al haar agenda’s vanaf 1964. In de documentaire Bewaren gaat ze op zoek naar de redenen waarom ze dat doet. Er is namelijk een tegenbeweging in gang gezet van mensen die bijna niets meer bewaren. In een minimalistisch leven in de 21e eeuw gaat het om ervaringen in plaats van herinneringen; digitale nomaden hebben immers alleen een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon nodig. Digna Sinke vraagt zich af of het echt bijna afgelopen is met de wereld zoals zij die gekend heeft, en of zij zich ook moet ontdoen van de ballast die haar verhindert in het nu te leven.

LUX, 19.30 uur, deelname kost € 9,50, medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders, PV Radboud-leden en Vrienden van LUX € 7,-

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.