Dagje naar Duitsland? Houd hier rekening mee

Vanuit Nijmegen ben je zo de grens over, en veel mensen uit de omgeving van Nijmegen trekken dan ook geregeld naar Duitsland om boodschappen te doen en de tank goedkoper te vullen. Iedere zaterdag lopen de supermarkten in Kranenburg vol met Nederlanders, en inmiddels zijn verschillende Duitse ondernemers en medewerkers van de winkels in kwestie het al uitgebreid gewend dat ze in het Nederlands aangesproken worden. Wij Nederlanders zijn immers lekker onszelf in het buitenland. Maar dat wil niet zeggen dat er geen zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je de grens over gaat, ook voor een dagje naar Duitsland.

Rustige zondagen

In Nederland is de zondag allang niet meer heilig. Koopzondagen zijn in de steden meer regel dan uitzondering geworden, een supermarkten zijn steeds meer standaard open op de zondag. Het is makkelijk gedacht dat dit overal in het vrije Europa hetzelfde is. De Duitsers hechten meer waarde aan de zondag, in die mate dat het je niet in dank afgenomen wordt als je op zondag je auto gaat staan wassen. Verwacht dus op een zondag in Duitsland niet dat er ‘gewoon’ van alles mogelijk is.

Mobiele telefoon

Eén ding waar je in ieder geval géén zorgen over hoeft te maken, is je telefoonrekening. Als mede-EU-lid geldt sinds een aantal jaren je Nederlandse telefoonbundel ook in Duitsland. Je kunt dus vrolijk verder appen en bellen als je de grens over gaat zonder bang te hoeven zijn voor een hoge rekening. Voor een iPhone met abonnement kun je overigens nog steeds uitstekend in Nederland terecht, daar hoef je niet voor naar Duitsland. Voor het beste abonnement kun je online mobiel abonnement vergelijken.

Pas op voor de flitsers

Duitsland is, ondanks de vele wegwerkzaamheden die er altijd zijn, geen onprettig land om in te rijden. Net als in Nederland hebben de Duitsers meer dan genoeg flitspalen langs de weg staan. In Nederland zie je deze aankomen en kun je nog afremmen voordat je er voorbij rijdt om te voorkomen dat je geflitst wordt. Die vlieger gaat in Duitsland niet op, omdat je van voren geflitst wordt. Rijd je dus op het verkeerde moment te hard, dan krijg je gewoon de rekening thuis mét de foto, zodat je kunt zien dat jij het inderdaad zelf bent.

Milieusticker en winterbanden

In Nederland hebben we geen vignetten nodig om de weg op te mogen en zijn winterbanden ook niet verplicht in de koude tijd van het jaar. In sommige Duitse steden, ook die dichtbij Nederland, is een milieusticker verplicht om met je auto in het centrum te mogen rijden. Deze moet je dus van tevoren aanschaffen. Winterbanden zijn niet standaard verplicht, tenzij het weer het nodig maakt. Bij winterse omstandigheden ben je dus wél verplicht om winterbanden onder je auto te hebben in Duitsland.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.