Daarom hebben dertigers de meest kans op een happy huwelijk

Weet je dat de meeste mensen uit elkaar gaan na de zomervakantie? De piek ligt eind augustus en begin september. Vooral mensen boven de 45 jaar nemen afscheid. Weet je ook dat jongeren steeds later het huis uit gaan en gaan samenwonen? De leeftijd ligt maar liefst boven de 28 jaar. Blijft er nog maar een beperkte groep over die gelukkig samen woont: dertigers! 

We noemden het een huwelijk, maar je hoeft er niet voor te trouwen. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om de financiële en andere zaken goed op orde te hebben om eventuele sores te voorkomen. Uit bovenstaande blijkt wel waarom. 

Nou is een samenlevingscontract voor veel mensen een prima oplossing, maar daarmee heb je zeker niet alles onderbouwd. Als er kinderen komen, vooral in de groep van dertigers, kan een steviger fundament onder je relatie van belang zijn. Dan kom je uit bij het geregistreerd partnerschap

Regel het met een geregistreerd partnerschap 

Dat houdt in dat alle bezittingen en ook schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van samen zijn. Erfenissen en schenkingen zijn van degene die ze ontvangt. Evenals persoonlijke spullen die je inbracht. Je kunt dat anders regelen, maar dan moet je dat vast laten leggen. 

Dat heet partnerschapsvoorwaarden. Je kunt samen overeenkomen welke bezittingen en schulden van samen zijn en welke persoonlijk. Om dit te organiseren moet je een bezoek brengen aan de notaris. 

Als er kinderen komen

Wat de regelingen voor kinderen betreft, staat het geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk aan trouwen. Je hebt beiden automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen. 

Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen. 

Fundament onder je relatie

Ja mag bij een partnerschap de achternaam van je partner aannemen, hebt elkaars toestemming nodig bij het verkopen van het huis, waar je samen in woont. En je bent officieel verplicht om in elkaars onderhoud te voorzien. Dat klinkt gewichtig, maar bij een scheiding betekent dat dus ook dat je elkaar niet in de kou laat staan. 

Je bent elkaars wettelijke erfgenaam (in een testament kun je dit wijzigen) en je verevent elkaars pensioen als je uit elkaar gaat (tenzij je andere afspraken maakt). Als je ooit uit elkaar besluit te gaan kan dat buiten de rechter om, via een notaris of een advocaat. Je moet wel naar de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Of als je zelf de scheiding niet geregeld krijgt. 

Weet wel even dat een geregistreerd partnerschap in het buitenland niet altijd erkend wordt. Mocht je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebben, dan heeft dat consequenties voor wie eigenaar is en wie niet. 

De geregistreerd partnerschap kosten variëren van tussen de vijfhonderd en zeventienhonderd euro. Dat ligt onder andere aan of je kiest voor de standaard regelingen of dat je daarvan afwijkt en welke kosten de notaris rekent. 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.