Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis doet mee aan draag-weer-wit-week

In het kader van de nationale ‘Draag-Weer-Wit-Week’ organiseert het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) een voorlichtingsbijeenkomst over hevig menstrueel bloedverlies. CWZ-gynaecologen Jan de Kruif en Ton Franssen vertellen er over de oorzaken en oplossingen voor hevige menstruaties. Ook is er volop gelegenheid om vragen te stellen en liggen er gratis voorlichtingsbrochures klaar. Belangstellenden zijn op 2 juni welkom in het Auditorium van het ziekenhuis (boven de hoofdingang). Inloop vanaf 19.00 uur, waarna het programma start om 19.30 uur.

 

Het is voor de tweede keer dat in Nederland een ‘Draag-Weer-Wit-Week’ plaatsvind, dit keer van 2 tot en met 6 juni. Op www.hevigbloedverlies.nl is een overzicht te vinden van de ziekenhuizen die dit jaar meedoen. Doel van de week is om het onderwerp bespreekbaar te maken én vrouwen te helpen om een oplossing te vinden voor menstruatieproblemen. Daar doelt de naam van de campagne op: maak het mogelijk dat vrouwen tijdens de menstruatie weer wit durven te dragen.

 

Eén op de vijf

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft één op de vijf vrouwen last van hevig menstrueel bloedverlies. Naast lichamelijke klachten heeft deze aandoening ook een behoorlijke invloed op het sociale leven en de dagelijkse activiteiten. Meer dan 60 procent van de vrouwen moet wel eens een sociale gebeurtenis overslaan, ongeveer 80 procent vermijdt seksuele activiteiten en 33 procent is wel eens gedwongen thuisgebleven van het werk. Een grote groep vrouwen weet niet dat er medische oplossingen mogelijk zijn.

 

Medische oplossingen

Tijdens de informatiebijeenkomst komen diverse medische oplossingen voor hevig menstrueel bloedverlies aan de orde. Bijvoorbeeld een techniek om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Dit kan zowel ondere plaatselijke verdoving als algehele narcose. Een andere aanpak is het onder plaatselijke verdoving verwijderen van kleine myomen en poliepen uit de baarmoederholte. Deze ingreep is in het CWZ sinds kort ook onder plaatselijke verdoving mogelijk. Verder komen onder meer behandelingen met medicijnen, het hormoonafgevend spiraaltje en baarmoederverwijdering aan de orde.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.