Bibliotheek genomineerd voor IPON Award

De Bibliotheek Gelderland Zuid is met haar educatieproject ‘Hackatons’ genomineerd voor de IPON Awards 2018 in de categorie: innovatie van het leren Award MBO. Directeur Bert Hogemans: ,,We hebben afgelopen jaar veel enthousiaste reacties gehad op dit project, deze nominatie is de kers op de taart.”

De Bibliotheek Gelderland Zuid presenteerde eind 2016 haar nieuwste aanwinsten: twee NAO-robots. Met deze robots zijn inmiddels educatieve programma’s ontwikkeld waar het onderwijs gebruik van kan maken. In één van de programma’s, de Hackatons, gaan leerlingen op zoek naar praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen, waarbij sociale robots ingezet worden. Tijdens hun zoektocht leren ze onderzoeken, presenteren maar ook programmeren. Ook komt het ethische aspect van het gebruik van robots aan bod. Docent Verpleegkunde ROC Rijn IJssel Wim Schouten: “Samenvattend betekende de robot-hackathon vijf weken contextrijk leren en volop een beroep doen op de 21e-eeuwse vaardigheden.”

De eerste ‘Hackathons’ werden begin 2017 afgerond. In groepjes werd gekeken hoe robots inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld het begeleiden van kinderen tijdens kankerbehandelingen. Behandelingen waar geen andere mensen bij aanwezig kunnen zijn door de gebruikte straling. Ook werd gekeken hoe robots ingezet kunnen worden voor leesbevordering. Meer lezen over educatieactiviteiten van de bibliotheek in het voortgezet onderwijs? Kijk op www.obgz.nl/voortgezetonderwijs.

De IPON Awards worden geïnitieerd rondom alle gebieden van ICT binnen het onderwijs, te beoordelen op gebruik, originaliteit, ontwerp, toegankelijkheid en prijs. De professionele en onafhankelijke jury maakt de genomineerden bekend, hierna worden ze verder beoordeeld. Woensdag 7 februari is om 17:00 uur de uitreiking van de Awards en worden de winnaars bekend gemaakt in de Jaarbeurs in Utrecht.

Foto: Marcel Krijgsman

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.