Bevrijdingsmuseum Groesbeek zet bijzondere ansichtkaarten online

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is vorige week begonnen een bijzondere collectie ansichtkaarten online te zetten op CollectieGelderland.nl. Van de 1343 unieke kaarten staan er inmiddels al ruim 750 online.

De kaarten zijn gemaakt gedurende en net na de bevrijding van Nederland en België en gaan over thema’s als honger, verzet, oorlogsschade, bevrijding en relaties van Nederlandse meisjes met geallieerde soldaten.

De collectie die bijeen is gebracht door verzamelaar Hugo Keesing, al vele jaren in de VS woonachtig, kan worden aangeduid als de meest complete verzameling die op dit gebied bekend is. Dhr. Hugo Keesing schonk in het verleden al 390 stukken Nederlandse en Belgische bevrijdingsbladmuziek aan het Bevrijdingsmuseum. Ook deze zijn vanaf nu online te bezichtigen.

“Zoveel ansichtkaarten bij elkaar geeft een zeer gedetailleerd beeld van de thema’s die leefden onder de Nederlandse bevolking” vertelt conservator Rense Havinga, “zo zien we tussen de honderden kaarten over de geallieerde soldaten in Nederland vooral de thema’s relaties, sigaretten en jeeps steeds terug komen.”

De grote collectie van dhr. Keesing trok in 2013 de aandacht van de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen en het resultaat was een samenwerking tussen de universiteit en het Bevrijdingsmuseum. Hier kwamen uiteindelijk het boek ‘De Soundtrack van de Bevrijding’ en de tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ uit voort. De conservator van het Bevrijdingsmuseum hoopt dan ook dat de ansichtkaartencollectie nieuw onderzoek zal inspireren.

De collectie van dhr. Keesing is via deze link vindbaar.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Info: drs. Rense Havinga, conservator, 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl
Website: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.