Beuningen doet! op de Dag van de Ouderen

Op woensdag 1 oktober 2014 is het de Dag van de Ouderen. Op deze dag organiseren zorggroep Maas & Waal en Stichting Perspectief in samenwerking met de gemeente Beuningen een speciaal programma. Raads- en commissieleden, collegeleden en ambtenaren draaien deze ochtend namelijk mee als vrijwilliger in zorglocatie Overmars, Waelwick en Alde Steeg van zorggroep Maas & Waal of bij een locatie en project van Stichting Perspectief.

 

Zeker tien deelnemers helpen op 1 oktober van 9.30 tot 12.00 uur mee met de diverse vrijwilligersactiviteiten van die dag. Deelnemers worden bijgestaan door ‘vaste’ vrijwilligers. Ze gaan aan de slag bij Overmars, Waelwick, Alde Steeg, ’t Praothuis of gaan mee met een BOS vrijwilliger die een mantelzorger vervangt. De vrijwilliger vertelt dan wat en waarom hij of zij vrijwilligerswerk doet. Er is natuurlijk ook ruimte voor gesprekken met bewoners en zorgbehoevenden. Na afloop komen de deelnemers met de zorgvrijwilligers en de organisatoren samen in zorglocatie Waelwick voor een afsluitende lunch en het uitwisselen van elkaars ervaringen.

 

Veranderingen in de zorg

Door alle veranderingen in de zorg zullen mensen zelf meer verantwoordelijk worden voor dat het goed met ze gaat. Daarbij is het van belang dat ze zich zo lang mogelijk zelf kunnen redden en elkaar ondersteunen. Een belangrijke rol is weggelegd voor de vele vrijwilligers in zorg en welzijn. In de gemeente Beuningen zijn veel vrijwilligers actief, omdat ze iets voor anderen willen betekenen of omdat ze het gewoon leuk vinden. Tijdens de vrijwilligersdag ‘Beuningen doet!’ op de Dag van de Ouderen steken de gemeente Beuningen, zorggroep Maas & Waal en Stichting Perspectief deze zorgvrijwilligers een hart onder de riem.

 

Project Zorgvrijwilligers aan het woord

De vrijwilligersdag ‘Beuningen doet!’ komt voort uit het project Zorgvrijwilligers aan het woord. In dit project voerde de gemeente vorig jaar gesprekken met 30 zorgvrijwilligers om van hen te horen wat zij vinden van hun werk als vrijwilliger en hoe zij aankijken tegen alle veranderingen in zorg en welzijn. Ondersteuning en samenwerken met een professional is voor vrijwilligers een voorwaarde om hun werk goed te kunnen doen. De gemeente, zorggroep Maas & Waal en Perspectief streven naar de juiste ondersteuning zodat het vrijwilligerswerk leuk en prettig is.

 

Op 10 oktober 2013 is als afsluiting van de gesprekken met zorgvrijwilligers een manifest ondertekend door de directie van Stichting Perspectief, zorggroep Maas & Waal, gemeente Beuningen èn een vertegenwoordiger van de zorgvrijwilligers. Hierin zijn verschillende actiepunten opgenomen, zoals:

  • het vinden van nieuwe doelgroepen voor het zorgvrijwilligerswerk,
  • het onderzoeken van nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, zoals vrijwilligerswerk op incidentele basis
  • en het tonen van waardering voor het vrijwilligerswerk door deelname aan een jaarlijkse vrijwilligersactie.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.