Besiendershuis lanceert lezingenconcept

Van zaterdag 15 juli t/m dinsdag 18 juli tijdens Vierdaagsefeesten genieten bezoekers van bijzondere lezingen van het Besiendershuis op het Museumplein. Binnen het concept Party into the Future is deze lezingenreeks een nieuw en gezocht fenomeen.

Van zaterdag t/m dinsdag kunnen bezoekers tussen 16.30 uur en 17.30 uur zich laten inspireren door de bijzondere lezingen van het Besiendershuis. De basis van het Besiendershuis is het fantastisch opvallende pand aan de Waalkade dat al bijna 500 jaar onderdeel is van de Nijmeegse geschiedenis.

Zaterdag: Rudy J. Luijters en Onno Dirker (Atelier Veldwerk)

In het najaar van 2012 ontmoette het bestuur van het Besiendershuis de ontwerpers van ‘De Oversteek’, de ‘Promenadebrug’ en de fietsbrug bij station Lent, bureau Ney en Poulissen. Op hun beurt vroegen zij Atelier Veldwerk om mee invulling te geven aan het onderzoeksprogramma voor integraal ontwerpen in Nijmegen. Atelier Veldwerk bedacht op de nieuwe stadsbrug een aangepast, aanvullend ontwerp voor het oorlogsmonument ‘De Oversteek’. Het kunstwerk met de titel ‘Lights Crossing’ werd samen met de brug ingehuldigd in het najaar van 2013. Ter herdenking van de 48 slachtoffers die vielen tijdens operatie Market Garden in 1944, werden bij het invallen van de duisternis 48 verlichtingspalen één voor één aangestoken. De kunstenaars vertellen tijdens Vierdaagsefeesten over het ontwerpproces en de kunstwerken die hen hebben geïnspireerd bij het ontwerpen van ‘Lights Crossing’.

Zondag: Sanne Willemsen       

In het najaar van 2016 waren in heel Nijmegen levensgrote foto’s van kunstenares Sanne Willemsen op MUPI’s te zien. Ook ontvingen 51 duizend huishoudens een krant met foto’s en verhalen van en over mensen met een psychiatrische achtergrond. ‘#WIJZIJNOOKNIJMEGEN’ was de naam van dit project. Kunst is daarbij gebruikt als sleutel om het doel te bereiken, namelijk het doorbreken van taboes rondom mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Kunstenaar Sanne Willemsen heeft indringende fotografische portretten gemaakt die mensen niet alleen van de buitenkant laten zien, maar waarin een blik op het innerlijk wordt gegund. Tegelijkertijd werden er, binnen de zwaarte van het onderwerp, lichtpunten getoond, mede door de bijdrage van de deelnemers. Tijdens Vierdaagsefeesten toont Sanne Willemsen haar foto’s en vertelt over het project.

Maandag en dinsdag: Frank Antonie van Alphen 

Voordat het boek ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ van Frank Antonie van Alphen verscheen, was er geen sprake van een stuk onderbelichte Nijmeegse geschiedenis. Het was een stuk níet belichte Nijmeegse geschiedenis. Het boek is een verhalende ode aan een groep losarbeiders; doorvertelde stadshistorie, zodat zij die er niet meer zijn toch blijven. De Kaaisjouwers laadden en losten tot na de Tweede Wereldoorlog de schepen aan de Waalkade en in de havens met de hand. In een periode dat goederen nog over water naar de Keizer Karelstad werden vervoerd. De Kaaisjouwers tilden vrachten tot tachtig kilo zwaar uit de scheepsruimen en brachten deze aan land. Hun geschiedenis is met het schrijven van ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ niet vergeten. In 2016 pronkte in het Besiendershuis de tentoonstelling ‘Besiendershuis & rivier de Waal’, met een bijdrage over de Kaaisjouwers van schrijver en schipperszoon Van Alphen. Frank vertelt tijdens Vierdaagsefeesten indrukwekkende verhalen uit zijn boek.

Besiendershuis

Besiendershuis Nijmegen is een cultuurhuis met als doelstelling het stimuleren en zichtbaar maken van een sterk en open Nijmeegs creatief netwerk. Dit doen zij door kunst, kennis, cultuur en ondernemerschap op een actieve en verrassende manier met elkaar te verbinden. Met gevoel voor de actualiteit en dynamiek van de stad ontwikkelt het Besiendershuis bijzondere samenwerkingen, ideeën, voorstellingen en producten. In het huis zelf en op unieke locaties in de stad. Het inspirerende Besiendershuis zelf dient daarbij als uitvalsbasis, ontmoetingsplek en werkruimte.

Kaartverkoop

Wil je erbij zijn? De Besiendershuis lezingen zijn vrij toegankelijk, maar omdat het aantal plaatsen beperkt is heb je een – weliswaar gratis – ticket nodig. Reserveer je ticket via www.vierdaagsefeesten.nl

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.