Artsen van CWZ leveren bijdrage aan belangrijke stap in strijd tegen antibiotica-resistente bacteriën

Drie CWZ-artsen – intensivist Jeroen Schouten, internist/infectioloog Tom Sprong en klinisch farmacoloog/ziekenhuisapotheker Hanneke Fleuren – hebben meegewerkt aan de eerste praktijkgids voor verstandig gebruik van antibiotica. Gisteren overhandigde een samenwerkende groep zorgprofessionals de praktijkgids aan een afvaardiging van het Ministerie van VWS.

Verstandig gebruik van antibiotica is een belangrijk speerpunt in de strijd tegen de toenemende antibioticaresistentie. Volgens CWZ-intensivist Jeroen Schouten betekent verstandig gebruik hier ’terughoudend gebruik. “In de praktijk schrijven artsen vaak antibiotica met een breed spectrum voor, terwijl er ook gerichter werkende middelen zijn. Ook de duur van het antibioticagebruik kan vaak korter.”

A-team
Om verstandig gebruik van antibiotica te stimuleren, moet elk ziekenhuis eind 2015 een goed functionerend antibiotica beheersprogramma (‘antibiotic stewardship programma’) en een antibioticateam (A-team) in huis hebben. De praktijkgids is bedoeld als hulpmiddel voor de A-teams in oprichting bij het opzetten van een beheersprogramma in hun ziekenhuis.

CWZ startte ruim anderhalf jaar geleden als een van de eerste ziekenhuizen met een A-team. Dit team adviseert artsen en andere zorgverleners over de keuze voor een antibioticum en verstandig gebruik ervan.

Kijk voor meer informatie over de strijd tegen antibioticaresistentie op
www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/11/18/schippers-roept-zorgsector-op-antibioticaresistentie-aan-te-pakken

www.swab.nl/swab/cms3.nsf/viewdoc/hom-01?opendocument


www.ateams.nl/

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.