APS: Eigen risico sinds invoering meer dan verdubbeld

Sinds het afschaffen van de no claim en het invoeren van het eigen risico is het eigen risico meer dan verdubbeld. In 2008 moest de eerste 150 Euro zorg uit de basisverzekering zelf worden betaald, volgend jaar wordt dit al 375 Euro. Dit is een stijging van 150%, blijkt uit analyse van hoyhoy.nl. Bovendien kreeg de consument in 2006 en 2007 nog de no-claim van 255 Euro terug indien er geen zorg werd geconsumeerd.

In 2015  is het verplichte eigen risico vastgesteld op 375 euro. Dit betekent dat de eerste 375 euro die een patiënt aan medische kosten maakt, zelf moet betalen. Niet alle medische zorg telt mee voor het verplichte eigen risico. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld niet voor de huisarts, verloskundige zorg, zorg voor kinderen en zorg vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Steeds meer betalingsregelingen
331.000 Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun zorgkosten. Zij kloppen bij de zorgverzekeraar aan voor een betalingsregeling. Bij 35% van de zorgverzekeraars kan er nu gespreid worden betaald. Je betaalt dan een vast bedrag per maand vooruit en als er geen gebruik van wordt gemaakt, wordt dit bedrag teruggestort. Hoyhoy.nl heeft in kaart gebracht bij welke verzekeraars een betalingsregeling mogelijk is. Dit is overigens alleen mogelijk voor het verplichte eigen risico en niet voor het vrijwillig verhoogde eigen risico.

Vrijwillig eigen risico bedraagt maximaal 500 euro
Hoewel het eigen risico afgelopen jaren flink is gestegen, zien we toch ook dat er veel mensen zijn die afgelopen jaren het eigen risico vrijwillig verhoogde. Het maximale vrijwillige risico is 500 euro. In 2010 koos 6% om het eigen risico te verhogen en in 2014  was dit percentage zo goed als verdubbeld (11%). Bij elkaar opgeteld kan het maximale eigen risico 875 euro bedragen.

Bewuste keuzes
Volgens Erik Hordijk directeur van hoyhoy.nl zijn veel mensen zich niet bewust van de mogelijkheden om de zorgpremie het hoofd te bieden.

Erik Hordijk: “Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er drie mogelijkheden zijn om de zorgverzekeringspremie laag te houden en dat je dan nog steeds goed verzekerd bent. Door kritisch te kijken naar de basisverzekering, eigen risico en het zorggebruik, kan je in veel gevallen besparen op de zorgkosten.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.