Amerikaanse oorlogsveteranen openen Nijmeegse brug De Oversteek

Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division openen op zaterdag 23 november de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek. De nieuwe brug ligt op de plek waar deze veteranen bijna 70 jaar geleden als jonge mannen de Waal overstaken in canvas bootjes.  De operatie, die een onderdeel was van operatie Market Garden was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers. 

Op de dag van de opening is er onder de bogen van de nieuwe brug een groot feest voor en door Nijmegenaren. Van 15.00 tot 21.00 uur zijn er optredens van honderden Nijmeegse muzikanten en artiesten, afgewisseld met korte interviews met de verschillende mensen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de brug. De officiële openingshandeling met de veteranen vindt plaats boven op de brug op zaterdag tussen 18.00 en 18.30 uur. Daarna kan iedereen die dat wil de brug overlopen. Ook de hele zondag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf maandagochtend 00.00 uur over de brug rijden.

Lichtkunstwerk

De 48 soldaten die bij de operatie werden gedood, worden herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de brug De Oversteek refereert aan de bevrijders van Nijmegen. Bij de opening zijn nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig. 

Mobiliteit

De Oversteek verbindt het nieuwe stadsdeel Waalsprong met het westelijk deel van de stad. De nieuwe brug moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige brug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De Oversteek

Met een hoofdoverspanning van 285 meter is het de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen.

Nijmegen omarmt de Waal

De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Meer informatie over de nieuwe stadsbrug, de dijkteruglegging en de overige projecten rondom de Waal is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrugwww.ruimtevoordewaal.nl enwww.nijmegen.nl/nodw.

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.